Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Nai-sladkite porodi malki kucheta
Топ 13 На Най-Сладките Породи Малки Кучета
02.11.2017

Апартаментите наложиха малките породи кучета, а всички малки кучета са сладки. И все пак, има някои, които и на снимка да ги видиш, иде ти да заговориш по бебешки и хубаво да ги намачкаш. Те точно за тези сладурковци е тази статия. Ако искате по вашето куче да примират и въздишат, ако е важно за вас то наистина да е най-сладкото куче на света, изберете някоя от породите по-долу -- всички са до, но най-вече под10кг, за да може мачкането да е по-лесно.

#1 Померан

 

Куче померан

На скоро десетки хиляди хора обявиха един виртуозно подстриган померан за най-сладкото куче на света. И наистина -- макар и прекрасни в нормалния си вид, подстриганите померани (късо, но не твърде) заприличват по-скоро на смеска между куче и плюшеното мече, с което се спали като малки. Уникална порода, ето и какво да имате предвид ако сте се спряли именно на нея.

Особености при Померана

Помераните са от рода Шпиц и са кръстени на район в Германия. Теглото им е от 2-3.5 кг и живеят между 12-16г -- дълголетници са като за малка порода. Игриви и социални са. Като цяло са доста здрави, но си имат и слаби места -- най-често страдат от проблеми с трахеята и с колянното капаче.

#2 Йоркширски Териер

Куче Йорки

Една от много разпространените малки породи в България, йоркширския териер несъмнено е един от любимците на мадамите и малките момичета. Не е сучайно -- той е бил известен като “модно” куче още пред векове. Малък, но с голям характер, ето какво трябва да знаете за Йоркито преди да си вземете едно у вас.

Особености при Йоркширския Териер

Още един дълголетник -- 13-16 год -- този сладур обикновенно тежи около 3кг. Окосмяването му е едно от най-близките до човешка коса и козината му обича добрата грижа. Пазят ревностно територията и стопаните си, макар че по-долу ще споменем и по-зли кучета пазачи. Обикновенно страдат от проблеми със стомахчето и бронхит.

#3 Болонка

Бяло куче болонка

Болонките произлизат от Италия и са считани за едни от най-верните кучета компаньони. Спокойни и търпеливи, те са перфектният избор както за възрастни хора, така и за семейства с деца. Ще си играят с вас ако поискате, но предпочитат да сгушат някъде наблизо. Ето малко повече информация за тях.

Особености при Болонката

Теглото и на двата пола е между 2.5-4кг, но мъжките може да са една идея по-големи като размер. Изключително лоялни, те живеят между 12-14 години и в идеалния вариант биха прекарали повече от това време сред хора, отколкото сред други кучета. Често имат проблеми с крачетата -- включително бедрата и капачките на колената -- а са и сред редовните жертви на артрита.

#4 Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Малки кученца Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Ако си търсите животно за гушкане, това е вашата порода. Тези кучета обичат да са с вас абсолютно навсякъде -- даже за предпочитане не просто с вас, а отгоре ви. Предпочитат компанията на хората пред тази на други кучета и ще са изключително търпеливи с децата ви.

Особености при Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Кавалерчетата са дългокосмести и, само за ваша информация, ако искате да ги водите по кучешки състезания, не трябва да го постригвате нито веднъж. Козината им е изключителна красива и пухкава, но и твърде тежка за лятото -- ако нямате специални амбиции, най-добре го подстригвайте. Кавалерите тежат 6-9кг и живеят 10-14г.

#5 Чихуахуа

Облечено Куче Чихуахуа

Като съотношение размер / смелост, това са едни от най-впечатляващите кучета. Те са изключително отдаени на стопаните си и много възприемчиви спрямо потенциални опасности -- макар на вас детето на комшиите да не ви изглежда като опасност, те ще го лаят до край. Не се притеснявайте, лаят, но не хапят, както се казва, и все пак не най-добрата порода за хлапета под 3 години.

Особености при Чихуахуа

Тези сладурчета ще са с вас дъъъъъълги години -- от 12 до 20, да сме по-точни. Тежат между 1.5-3кг и са четвъртата най-популярна порода кучета в света. Ако нравът им е такъв, че да стоят послушно в чантата ви поне известно време, можете да ходите с тях на практика навсякъде -- молове, заведения и тн.

#6 Пинчер

Черно куче пинчер

Пинчерите бяха популярни в България много преди да чуем за повечето породи от този лист. Макар и много хора да ги намират за “хапливи”, те просто са умни и своенравни. Буквално са влюбени в своите стопани и могат да бъдат изключително любвеовилни. Макар размера си, стават и за кучета пазачи -- понякога лаят им звучи като този на голямо куче, а захапката им е доста силна.

Особености при Пинчера

Стигат до 4-5 кг, в зависимост от пола, и са късокосмести, което ги прави едно от перфектните кучета за апартамент. Идват в няколко разцветки, но като цяло са тъмни. Ще ви бъдат верни около 13 години. Често имат проблеми с очите и сърцето.

#7 Котон Де Тулеар

Семейство кучета Котон Де Тулеар

Малко позната порода в България, но ако ги опознаете, ще ги обикнете. Пухкави топки, тези кучета са кръстени от една страна на град в Мадагаскар (Тулеар) а от друга, на собствената си козинка (котон, от англ. памук). Те са интелигентни и игириви, и едни от най-податливите на обучение кучета като цяло.

Особености при Котон Де Тулеар

Въпреки, че на пръв поглед изглеждат по-големи, в действителност тези кучета тежат между 3.5-6кг и са високи не повече от 30см. Може да избирате между няколко различни цвята, а има и доста комбинации, но най-популярни са белите. Живеят от 14 до 16г. Основно имат проблеми с очите, тъй като козината им го предполага. Консултирайте се с лекар за най-правилната поддръжка.

#8 Дакел

Кафяво куче дакел

Дакелите определено имат интересна визия, която може и да намерите за странна в началото, но ви гарантираме, че колкото повече общувате с тези сладури, толкова повече ще ги обиквате. Те са верни, умни и игриви, но заради вродената им упоритост и собствено мнение по всички въпроси, дресировката няма да е лесна.

Особености при Дакела

Произлязъл от ловна хрътка, дакелът има нужда от движение, така че ако ще си взимате такова куче, нека размерът не ви заблуждава -- разхождайте го по поне 20-30 мин, два пъти на ден. Повече дакели се между 8-10кг, но може да намерите и крайности -- както 7, така и 15. Ако искате да знаете колко ще порастне вашето малко дакелче, може да се ориентирате по родителите. Живеят 12-16 год.

#9 Пекинез

Куче пекинез

Малките, сплескани муцунки на пекинезите определено ги правят неустоими, но истината е, че характерът им далеч не е толкова “сладък”. Може да се каже, че това са кучета с характер. Ще имат нужда от собствено пространство в домът ви, няма да искат да са с вас на всяка цена. Могат да проявят агресия, но не и към стопаните си. По-скоро са игириви, отколкото лениви, макар да имат и лениви моменти.

Особености при Пекинеза

От 3 до 6кг, пекинезите идват в какви ли не цветове: черно, бежово, кафяво, сиво, както и комбинации от тези разцветки. Живеят от 12 до 15 год. Най-често здравословните им проблеми са свързани с храносмилателния тракт и имунната система.

#10 Мопс

Малко куче мопс

Преди няколко години имаше световна вълна от мопсове, която ни заля изневиделица. Сладурски и по-скоро мързеливи, те се превърнаха в предпочитаното куче за възрастни, както и за не особено активни хора. Тази мания продължава -- и в момента мопсовете са в топ 10 най-популярни породи кучета.

Особености при Мопс

Мопсовете произлизат от Китай и са игриви домошарчета, които не вдигат шум и издържат и на по-”игривите” деца -- но не прекалявайте все пак. Нормалното им тегло е около 9кг, но повечето тежат повече, най-вече заради умението им да си измолват какво ли не от масата. Ако искате кучето да е здраво, трябва да му устоите! Живеят средно 12-15 год.

#11 Ши Цу

Куче Ши Цу

Ако си мислите да подарите куче на мъжът си, определено не избирайте Ши Цу. Макар и да изглеждат като обикновенни симпатяги докато са малки, козината им се превърща в дълга коса, която изисква специални грижи и ги прави да изглеждат меко казано женствени. Иначе, като за млада дама, възрастна госпожа или семейство с деца, тези сладури са перфектни.

Особености при Ши Цу

Обичат да си играят с други кучета, както и с деца, активни са и много интелигентни. Тежат от 4 до 7кг и живеят между 10-16год. Обикновено са двуцветни. Най-често страдат от алергии и от травми на крачетата, особено в областта на бедрата.

#12 Джак Ръсел

Куче Джак Ръсел

Може би най-активната порода от малките, Джак Ръселите се прочуха покрай филмът Маската и до ден днешен са любимци на много. Ако сте родител на едно или повече хипер-активни момчета, това е кучето за вас. Изкарвате ги навън, пускате кучето и им гледате сеира -- хубавичко ще ги измори.

Особености при Джак Ръсел

Както вече казахме, много са активни, което значи, че разходките им трябва да са дълги и редовни. Най-добре винаги носете любимото им топче в джоба си и го мятайте колкото можете по-далеч, само така ще ги поизморите. Тежат 6-8кг и живеят между 13-16 години.

#13 Папилон

Трицветно куче папилон

Папилоните са малко известни в България, но сме сигурни, че това ще се промени скоро. Представители на шпаньолите, те са извънредно щастливи кучета, енергични и умни. Идват в няколко различни разцветки а с щръкналите им уши и дълга козина, няма как да не ги заобикнете.

Особености при Папилона

Папилоните обикновенно тежат 3-4 кг. Предпочитани кучета за апартамент са в западна Европа, особено във Франция, Испания и Белгия -- където са отглеждани за пръв път. Живеят между 12-15 години.

Избрахте си любимец? Супер! Ето къде можете да откриете всякакви храна и акесоари за вашето малко куче.

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка