Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Рижава котка алергия
Алергия от Котките: Симптоми и Лечение
07.12.2017

Алергиите са коварни състояния. Възможно е половината ви живот да премине в тотално неведение по въпроса, а тъкмо когато се засилите да купувате храна и аксесоари за котки, вие или някой от семейството ви да почне да кашля, киха и подсмърча. Възможно ли е да става дума за алергия от котки? Как да разберете ако е така и какво можете да направите? Тук ще обясним всичко. 

Какво причинява алергия от котки

Като цяло хората с алергии имат прекалено чувствителна имунна система. Забележете, чувствителна не означава слаба, даже по-скоро означава силна: тоест, засича дори и най-малката заплаха за организма и реагира твърде остро. Именно затова бабите ни казват, че едно време такива неща почти не е имало: когато децата бягат голи и боси по цял ден и се сблъскват с какви ли не зарази, имунната система става по-избирателна в реакциите си и не се притеснява от всичко непознато. 

Разбира се, не бива да вините себе си ако детето ви има много алергии. Все още не е доказано със сигурност защо някои хора са алергични към какво ли не, а други — към нищо. Фактори са както средата и начина на живот, така и генетичната предразположеност, а и наличието на определени автоимунни заболявания. 

В случая с котките и кучетата, хората с алергии реагират на иначе напълно безопасен протеин, намиращ се в урината, в козината и в клетките мъртва кожа на домашните любимци. Тоест, козината сама по себе си не е алерген, алреген е това, което се съдържа в нея. По не съвсем ясни причини, много повече хора са алергични към протеина, който котките отделят, отколкото към този на кучетата.

Какви са симптомите на алергията от котки

Има доста различни симптоми на алергия от котки, като при някои хора се проявяват всичките, а при други има разнообразни комбинации. Имайте предвид, че първите симптоми също могат да са различни. При по-обострена алергия нарпимер, първо ще усетите задъхване и ще се закашляте. Не толкова силната алергия е вроятно да се прояви като зачервявания и дори обриви по кожата на местата, където котката ви е одраскала, близала или дори само седяла. 

Симптомите на алергия към котки могат да се проявят не само когато сте в близост с котка, което може да е объркващо и дълго време да незнаете какво всъщност ви има. Това е така, тъй като алергените ги има по дрехите на хора с котки, а и понякога ще минат дни, докато забележите някаква реакция — това е при по-слабите алергии. 

Ето и най-често срещанието симптоми при алергия от котки:

  • Кашляне
  • Кихане
  • Закихване, но без да можеш да кихнеш
  • Зачервяване или обрив (особено там, където е била котката, или по гърдите) 
  • Зачервяване, сърбеж и сълзене на очите
  • Сърбеж по кожата; понякога чувството, че ви сърби отвътре 
  • Зачервен и/или течащ нос 

Понякога симптомите се появяват буквално минути, след като влзете в помещение, където има котка; друг път отнемат часове. Ако имате алергична астма, голям е шанса тя веднага да се прояви при контат с котка и да доведе до тежко задъхване. 

Тест за алергия от котки

Ако имате съмнение, че сте алергични от котки, но все още не сте го установили със сигурност — в крайна сметка симптомите могат да се доближат до симптоми на много други състояние — добре е да си направите тест за алергия от котки. Такъв тест може да направи всеки личен лекар, като най-често той е кожен. Върху малка част от кожата, обикновено на ръката, се поставя екстракт от котешки алергени. Начина на поставянето се съчетава с леко дразнение на кожата, което позволява алергена да проникне по-дълбоко. Резултатите са видими до 15-20 минути. 

По-рядко се правят кръвни тестове за алергия, но ги има. Те измерват анти-телата в кръвта, които са създадени специално за да се борят с определени алергени. Обикновенно се препоръчват когато човек се изследва за повече от един вид алергия. 

За съжаление и двата видове тестове не винаги са надеждни, поради което лекаря може да ви препоръча да избягвате котки временно, за да забележите дали има подобрение. 

Как се лекува алергията и нейните симптоми

За съжеление, когато става дума за алергия неможем да говорим за лечение на самото състояние, по-скоро за облекчаване на симптомите. Алергиите са хронични състояние на имунната система, и макар да могат да се появят в зряла възраст (алргиите обикновенно се развиват още при децата, но при рязка смяна на средата или след тежко заболяване, възрастните също могат изведнъж да станат алергични към нещо, с което преди това са нямали проблем), те никога немогат да се излекуват. 

Ако имате алергия към котки, за която говорим, това означава, че никога няма да можете да си вземете котка вкъщи (жалко, наистина). За сметка на това, медикаментите за обелкчаване на симптомите биха ви позволили да ходите на гости на приятели с котка, например, или дори да гледате нечия котка от време на време (ако много обичате тези животни, иначе няма смисъл да си го причинявате). 

Тези медикаменти включват хапчета, капки или инжекции за имунотерапия. Преди да се възползвате от което и да е от тях, консултирайте се с лекар.  

Как да се предпазим от алергична реакция 

Единственият начин да се предпазим от алергична реакция е като избягваме алергените, или като си взимаме лекарствата, предписани ни от лекар. Добре е също да знаем как точно протичат алергичните ни реакции и да сме подготвени. Например, ако имат алергична астма (често срещано състояние), добре е да носите инхалатор със себе си винаги, когато има и най-малък шанс да се сблъскате с алергена си — в случая с котка или котки в затворено помещение. 

Добрата новина е, че в редки случаи алергиите се надрастват. Може като дете да сте имали алергия от котки, но в някакъв момент от живота ви тя да изчезне. Ако имате съмнения за това, отново е добре да си направите съответния тест. 

По последни данни, около 10% от населението в световен мащаб е алергично към котки. Ако сте сред тях, но много искате котка, има информация, че Сибирските котки, както и котките Сфинкс са “хипоалергични” и подходящи за хора с алергии. Разбира се, най-добре е да подходите скептично към тези твърдения, особено ако алергията ви е остра и ще прекарвате много време у дома с животното. 

 

Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка