Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Как да предпазим нашите любимци от паразитите, които ги заобикалят?
Как да предпазим нашите любимци от паразитите, които ги заобикалят?
22.03.2017

Бълхите са прекалено чести гости на кучетата и котките. Противно на много митове те живеят както в чисти, така и в мръсни къщи, така че не трябва да се срамувате да поискате помощ в борбата с тях.

Бълхите могат да оцелеят и след третиране на средата, в която живеят тъй като могат да останат в ларвен стадий различен период от време и да се излюпят тогава когато препарата не действа. Затова се препоръчва регулярна обработка дори на места, където не се виждат бълхи.

Колко време отнема за да почнат бълхите да снасят яйца?
Веднага щом паразитът скочи върху животното, той започва да смуче кръв. След 36 часа възрастната женска снася първите си яйца. Тя може да произведе до 50 яйца на ден! Една женска може да снесе около 1350 яйца през своя живот. От тези данни става ясно, че бързо може да се развие масова зараза.  
Има ли как да предотвратя развитието на този процес?
Няма начин да спрете случайното скачане на бълхи върху животното, но можете да предотвратите развитието на зараза като използвате Spot On препарати. Пазарът предлага много варианти, които ще ви помогнат да предпазите  любимците си от бълхи и кърлежи.

Третиране при проблеми  с бълхи.

Третиране срещу бълхи директно върху животното ще убие бълхите, които живеят върху него или скачат върху него и ще го предпази от снасянето на нови яйца. Въпреки това след такова третиране е изключително важно да третирате бълхите в средата, където животното живее, за да се прекъсне жизненият цикъл. Яйца, какавиди и ларви, които живеят в средата на местообитание (домът на стопанина) формират около 95 % от цялата популация и третирането само на животното няма да предпази него и стопаните му от повторно заразяване и ухапване.
Някои стопани може да се обезсърчат в борбата заради временната липса на ефект от продуктите, понеже могат да видят бълхи на скорошно третирано животно. Ако средата не е обработена, новоизлюпени бълхи ще се качват върху любимците докато не се предприемат съответните мерки. Отделно какавидите на бълхите са нечувствителни на инсектицидни спрейове заради обвивката им образувана от влакна от килими, косми и други детрити. Поради различното време, което може да отнеме на какавидите да се развият, може да минат месеци преди да станат чувствителни на инсектициди. Това се нарича „какавиден прозорец” и може да отнеме седмици или дори месеци, преди проблема да се контролира.

Третиране на кърлежи
Кърлежите са нежелани и опасни паразити. През своя живот те се изкачват неколкократно на върха на растение и така се захващат на преминаващо животно. След като са намерили гостоприемник те забиват своята подобна на игла уста в кожата и кръвоносен съд. През процеса на хранене бактерии и вируси могат да преминат в кръвта на животното или човека.
Защо кърлежите са опасни за моя любимец?
Проучвания показват, че около 15% от кърлежите носят Лаймска болест (Borrelia). Това е много сериозно заболяване, което е трудно за диагностика, защото симптомите му наподобяват грип. При кучета и котки основният проблем е преходна куцота поради възпаление на ставите.
Какво да правя ако забележа  кърлеж на моят любимец? Собствениците не трябва да бързат да  вадят кърлежа сами, защото е малко  вероятно да излезе цял и може да  останe забита част от главата,  което да причини абсцес  и други инфекции.  Има различни продукти  за вадене на кърлежи,  като например Beaphar Tick pen.

Нов начин да сложите край на заразяването с паразити.
Пазарът предлага решения, които са алтернатива на химичните продукти за борба за бълхите и кърлежите.  Голямата гама продукти предлага правилното решение за всеки проблем свързан с паразити. Основната съставка на тези продукти е Dimethicone. Това не е пестицид, но блокира движението на паразитите, което води до тяхното обездвижване.
Диметикон
Най-важната съставка на продуктите  Beaphar Vermicon е Dimethicone, вид силикон. Когато паразити (напр. бълхи и кърлежи) влязат в контакт със съставката се оформя лепкав слой около тях, който блокира техните стави. Движението наоколо става невъзможно както и е невъзможно да се задържат по козината на животното. Те ще паднат от козината и лесно могат да се отстранят с четка. Dimethicone не е токсичен и не се класифицира като пестицид, функционира изцяло механично. Тъй като паразитите и насекомите трябва да се движат за да дишат, те евентуално ще умрат поради имобилизиращия ефект на Dimethicone.
Третираните животни с Vermicon Line-On няма да имат лепкава козина. Лепкавият ефект се проявява само на микро ниво и има ефект само върху паразитите.
Алое Вера
Vermicon Line-on линията съдържат Duo-Complex от Алое Вера и Диметикон. Алое Вера има подобряващ ефект върху възстановяването на кожата след ухапване от паразити, както и познат анти-бактериален ефект. Благодарение на по-бързото възстановяване кожата ще е по-слабо зачервена и животното ще се чеше по-малко.

Line-On апликацията означава поставянето на пипета в линия срещу посоката на растеж на косъма. По този начин съдържанието на пипетата ще се разпространи по цялата козина.

Ако сте направили предварително обезпарзитяване със спрей или шампоан, пипетата може да се постави и като превантивно действие за срок до 4 седмици.
 Спрейът за околна среда е много подходящ за третиране на средата на живот на любимеца Ви. Той обездвижва кърлежи, бълхи и други паразити като комари и въшки по физически начин и влияе през различните стадии на развитие на паразитите.  Повечето спрейове  имат ефект около 2 седмици и са идеални за употреба върху килими, мебели и други райони които Вашият любимец посещава.

Vermicon спрей  е един от вариантите, който може да изберете.
Паразитите, които са вече върху козината на животното, могат да се обездвижат с негова помощ. Козината се намокря със спрея и се разпространява навсякъде с четка. След като козината изсъхне, трябва да се измие за да се отстранят имобилизираните паразити. След това напръскайте животното с продукта отново (8-10 дни защита) или третирайте с  Line On. Този спрей е наличен за котки и кучета и може да се използва на животни над 12 седмична възраст. Не използвайте по време на бременност или лактация. 

Шампоани за обезпаразитяване
Тези шампоани са перфектното решение за вече съществуваща зараза с бълхи или кърлежи. Тяхната функция е мигновена и имобилизира бълхи и кърлежи в момента на приложение.Предлагани варианти може да разгледате ТУК. След това паразитите ще паднат от козината или могат да се отстранят с четка. След изкъпването на Вашия любимец го третирайте отново с Line-On формата.

Често задавани въпроси

Ще направи ли този продукт козината лепкава?
Не, козината няма да стане лепкава. Този ефект се проявява само на микро ниво и влияе само на паразитите. Продуктът е толкова нежен и грижовен, че дори проявява лечебен ефект за кожата на животното.
Водоустойчиви ли са продуктите?
Съставката Dimethicone се отмива от  водата при къпане или плуване на животното. Затова след подобни дейности третирането трябва да се повтори.
Веднага ли ще паднат обездвижените паразити от козината на животното?
Паразитите, които са в контакт с Dimethicone, често ще паднат от козината веднага. Въпреки това  може да има случаи, в които те остават в козината по-дълго време. След като паразитите са били обездвижени от Dimethicone, те няма да могат да хапят. С разресване на козината, паразитите могат лесно да се отстранят от животното.

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка