Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Разгонване при кучетата — какво трябва да знаем?
Разгонване при кучетата — какво трябва да знаем?
22.06.2017

Много хора не се замислят за половите навици на кучетата преди да си вземат едно вкъщи. Ако вие сте един от тях, предстоят ви неприятни изненади, но не се притеснявайте, сега ще обясним по-важните неща.

Какво е разгонване

Разгонването при кучетата е натурален процес, по време на който домашния ви любимец е изключително полово активен с цел възпроизводство. Тогава кучето изисква специални грижи, освен ако не сте се погрижили кардинално за нещата чрез кастрация. В тази статия ще ви разкажем повече за този специфичен момент и какво трябва и можете да направите.

Разгонват ли се мъжките кучета

Да започнем с това: мъжките кучета не се разгонват. Може да го погледнете и по друг начин — те са перманентно разгонени. Така или иначе, когато говорим за разгонване при кучетата, всъщност говорим за разгонване при кучките.

Проблемът при мъжките възниква, когато усетят разгонена женска. Ако не им позволите да я доближат, да я подушват, да я качат, това може да доведе до скимтене, лаене, разсеяност, дори агресия. В такива моменти може да изгубите кучето си ако не е на каишка, колкото и добре да е обучено. Това е добър момент да вметнем, че качествените поводи и нагръдници са от голяма важност именно в такива случаи. С остаряването, мъжките не усещат разгонените женски толкова силно и тази реакция ще намалее и изчезне. Единствения начин да се справите с това, ако не искате да се случва, е кастрацията.

Как протича разгонването при женските кучета

Женските кучета се разгонват средно два пъти годишно за около 20тина дни. Периодът може да варира малко в зависимост от породата. Разгонването протича с леко кървене, за което на пазара се предлагат гащички в различни размери с импровизирани “превръзки” в тях. По време на разгонването, кучките стават по-емоционални, имат нужда от повече внимание и от повече разходки, тъй като уринират по-често. Не се учудвайте ако иначе послушни и стискащи до последно животни започнат да уринират вкъщи -- нарастването на половите органи води до притискане на пикочния мехур и кучето буквално неможе да направи нищо по въпроса.

Първа фаза на разгонването

Първата фаза при разгонването на кучетата, наречена още “предварително” разгонване, се случва през първите 10 от тези 20тина дни. През това време яйчниците на кучето образуват фоликули, в които се развиват готови за оплождане яйчеклетки. Също така има промяна в производството на хормони, с цел улесняване на забременяването и лесна и ползотворна бременност. Именно тези хормони са причина за промяната на настроенията, която всеки собственик би забелязал. По това време кървенето е все още леко, но е добре гащичките да се носят редовно, или рискувате да намирате малки петна от кръв навсякъде.

Втора фаза на разгонването

В периода между 10-тия и 14-тия ден, отново в зависимост от породата, кучетата са готови да бъдат “качени” от мъжки и евентуално да забременеят. Това е “същинското разгонване”. Ще познаете, че моментът е дошъл по това, че женската отмества опашката си настрани — през останалото време я подвиват между краката си и по този начин не позволяват на мъжкия контакт.

Полов акт при кучетата

Половият акт при кучетата е доста по-сложен от този при хората. Първо, той е изцяло с цел възпроизводство. Нито мъжкият, нито женската изпитват удоволствие, особено към неговия край, когато трябва да се изчака половият орган на мъжкото куче да се върне към обичайните си размери преди да може двете животни да се разделят. Това е така защото мъжкият полов орган нараства по време на контакта, а не преди него. Така нареченото “заклещване” продължава 20-30 мин и често е по-дълго от самия акт, но е важно собствениците да не се наместват или могат да наранят животните.

Освен това е важно да се знае, че ако половият акт не се случи точно в правилния за женската момент, той на практика е напълно излишен.

Оплождането

Интересното при оплождането е, че може да се случи няколко пъти по време на едно разгонване. Тъй като яйцеклетките са много, това че част са оплодени, не пречи и останалите да се оплодят -- от друг мъжки, например. Някои стопани даже предпочитат да чифтосат женската поне два пъти, за да се възползват максимално от периода на разгноване, но това е рисково и ако изобщо се прави, трябва да се прави от опитни хора само при по-големи животни.

Имайте предвид, че при много от разпространените породи, особено по-малките, оплождането е или невъзможно да стане по естествен път, или много трудно и болезнено за кучетата. Консултирайте се с ветеринаря си преди да правите опити.

Какво да правим по време на разгонването ако не искаме кученца

Не е задължително да се възползваме от разгонването при кучетата -- може да сте решили да се наслаждавате на домашния си любимец без да преминавате през трудностите на чифтосването, бремеността и отглеждането на малки кученца. Ако това е така, най-вероятно се интересувате как може да олекотите неприятните ефекти на разгонване.

Медикаменти помагащи при разгонването

Съществуват медикаменти, които да успокоят кучките, по-нервни по време на разгонване. За конкретни препоръки е добре да се обърнете към лекар, но трябва да знаете, че прекалено честата употреба на такива медикаменти не е полезна за цялостното състояние на кучето. Поттиснатите хормони могат да предизвикат редица болестни състояния, а капките за успокоение ще помогнат за настроението на животното, но не и за кървенето и честото уриниране.

Кастрация на женско куче

Ако сте сигурни, че няма да искате кученца и не ви се занимава с разгонено животно, най-добрият избор е кастрацията. Все още много специалисти спорят, че това е нехуманно, но от друга страна намалява риска от множество често срещани при кучетата заболявания.

На практика кастрацията на женското куче представлява изваждането на половите жлези (яйчниците), които произвеждат хормоните, предизвикващи разгонване. Важно е да знаете, че ако сте решили да кастрирате женското куче, най-подходящият момент е до след второто разгонване. Тогава риска от съответните заболявания спада драстично. В последствие кастрацията е по-скоро за ваше удобство и, освен ако не е препоръчана от лекар, възможно е да повлияе негативно на кучето.

Кастрация на мъжко куче

Кастрацията на мъжкото куче представлява оперативно отстраняване на тестисите. Тъй като, както вече споменахме, мъжките кучета са в перманентно разгонено състояние, засилващо се при усещането на разгонена женска, тяхната кастрация спестява доста главоболия на стопаните. Отново, добре е да се направи по-рано, но когато и да го решите не е толкова рисково, колкото при женските. Особено препоръчително е при по-агресивни кучета, по-големи породи (които буквално няма да можете да удържите) или животни, които имат как да избягат от дома.

 

Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка