Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
boleti-pri-zaicite
Болести при декоративните зайци - лечение и съвети
28.02.2018

Зайчетата са сладки, малки, гушливи, евтини и сравнително лесни за гледане, което ги направи едни от най-предпочитаните домашни любимци през последните няколко години. Ако имате зайче обаче, добре е да сте запознати и с евентуалните усложнения в здравословното му състояние, което може да усложни грижите за него в пъти. Обикновенно първи признак за тези усложнение е промяна в поведението на домашния ви любимец. 

В тази статия ще ви запознаем с най-често срещаните болести по зайците, какво представляват, както и как да превантирате чрез специална козметика и грижа за малки животни. Ако четете тази статия твърде късно и не сте успяли да превантирате, тук ще научите и какво е лечението на съответното състояние. 

Разбира се, за абсолютно всяко здравословно отклонение при какъвто и да е вид домашен любимец на първо място препоръчваме консултация с ветеринар.  

Проблеми със зъбите  

Една от основните особености при зайците е, че зъбите им продължават да растат цял живот. Това се дължи на растителната им диета: дори и да ви се струва странно, доброто сдъвкване на сеното, а дори и на прясната трева може да е по-трудно и от сдъвкването на жилава пържола. 

Точно това дъвкане, обаче, е жизнено необходима част от процеса на храносмилане, поради което на проблемите със зъбите при зайците трябва да се гледа сериозно. 

Превенция 

Докато в някои случаи превенцията на този тип болести по зайците е невъзможна — те просто се раждат с увреждания на челюстта и зъбите — в повечето има какво да направите по въпроса. 

Основна част от добрата дентална грижа за заека е храната му. Давайте му достъп до неограничено количество сено в допъленение към качествена храна за малки зайчета. Силно препоръчителни са и редовните профилактични прегледи при ветеринар: правете ги поне веднъж годишно. 

Лечение 

Лечението на проблемите със зъбите се състои от два етапа. При първият, ветеринаря се съсредоточава върху това да облекчи болката на опашатия си пациент (тези състояния са изключително болезнени при зайците), както и да възстанови баланса в храненето, осигурявайки хидратация и правилните нутриенти. При втория етап, на повечето зайци се прилагат процедури по подкъсяване и вадене на зъби, които се извършват под упойка. 

След края на успешното лечение, ветеринарят ще ви даде конкретни препоръки за поддържане на дентално здраве, които трябва да се следват. 

Енцефалитозооноза 

Звучи плашещо, нали? Сред домашните гризачи, включително зайци, хамстери, морски свинчета и други, е разпространен един определен вид вътрешен паразит, заразяването с който води до енцефалитозооноза. Това е трудна за диагностициране инфекция, която може да засегне очите, вестибуларния апарат, мускулите, както и психическото състояние за зайчето. 

Превенция 

Енцефалитозооноза се причинява от едноименен паразит, който често се предава от майката заек към малките, а понякога и от заразена храна или вода. Превантирането е сравнително лесно: качествено и редовно обезпаразитяване и редовни прегледи при ветеринар. 

Тъй като симптомите на инфекцията са очевидни за специалист, ветеринарят може и да разпознае заразяването в много ранне стадии и да премине към лечение, което ще спести болки и неудобство на домашния ви любимец. 

Лечение 

Лечението на енцефалитозооноза е свързано с незабавно отстраняване на инфекцията от заразените органи, което се прави медикаментозно. Често се изписват антибиотици, както и противовъзпалителни средства, които обикновено се пият доста дълго време след като инфекцията технически е преборена, за всеки случай. 

Лечението продължава поне 28 дни и е трябва да е придружено с редовно почистване и дезинфекциране на клетката на заека и всичко в нея. 

Проблеми с козината 

За съжаление проблемите с козината, които обикновено са свързани и с проблемите с кожата, са често срещани при зайчетата. Още по-лошото е, че много собственици не разбират, че има проблем, докато не се образуват напълно голи петна кожа: мислят, че става дума за стандартната смяна на козината. 

Проблемите с козината могат да бъдат причинени от много фактори: те са страничен ефект от заболяванията, които вече споменахме, а също така се получават в резултат на хормонален дисбаланс, “фалшива” бременност, както и твърде честия груминг със силна козметика. 

Превенция 

Както повечето здравословни състояния, и това се превантира на първо място с добро качество на живот. Какво означава това? На първо място е храната: ако заекът поддържа качествена диета, богата на фибри, и е добре хидратиран, тогава неговата имунна система успява да се справи с всяка потенциална заплаха. 

Конкретно за превантиране на проблемите с кожата и козината обаче трябва да се обърне внимание и на груминга: сресването с мека четка трябва да е ежедневен ритуал. Къпането не е препоръчително! Зайците се чистят сами, като котките, и ако евентуално мислите, че е необходима баня, задължително се консултирайте с ветеринар. 

Лечение 

За да се предприеме лечение на кожни или проблеми с козината при зайците, нужно е първо да се диагностицира причината. Докато на пазара се предлагат козметики, спомагащи растежа на нова козина и успокояващи кожата, това са временни решения. Затова най-добре наблюдавайте заека за други симптоми: промяна в апетита, в поведението, в метаболизма. Незабавно се консултирайте с лекар и разкажете за всички симптоми. Ветеринарят ще диагностицира състоянието на вашият домашен любимец и ще назначи правилното лечение. 

Гастроинтестинален застой 

Гастроинтестиналния застой е един от най-често срещаните здравословни проблеми при зайците, отглеждани в домашна среда. Характеризира се с липса на апетит, забавен метаболизъм и летаргия. 

Важно е да отбележим, че това е едно от най-опасните състояния за зайците и, ако не се вземат спешни мерки, може да доведе до смърт. Причинителите може да са диета, бедна на фибри, стрес от рязка смяна на средата или други промени, болка, произтичаща от други проблеми, както и липсата на достатъчно движение. 

Превенция 

За да превантирате гастроинтестиналния застой, на първо място увеличете приема на сено. Диетата на заека ви трябва да е основно базирана на сено, което му осигурява необходимото количество фибри, както и дентално здраве. 

Освен това се уверете, че “домът” на заека ви е подходящ. Добре е да инвестирате в някои от по-големите клетки за зайци, както и в играчки и аксесоари, които да осигурят на домашния ви любимец движение. Не забравяйте и да го вадите от клетката от време на време, за да се разходи по на широко. 

Лечение 

Ветеринарите знаят как да определят причината за гастроинтестиналния застой при зайците, и как да адресират състоянието, затова незабавно се консултирайте с лекар. Вероятно ще се направи рентгенова снимка, за да се определи коко сериозен е блокажа . От там на сетне лечението е медикаментозно, като за известно време ще трябва да храните зайчето си със спринцовка, осигурявайки му нутриентите, които са му необходими, но незапушвайки допълнително храносмилателната система. 

Респираторна Инфекция 

Ако на зайчето ви му тече нослето, очите му сълзаят и са зачервени, киха и е загубило апетит, най-вероятно става дума за респираторна инфекция. Те са доста разпространени при зайците и не се различават много от респираторните инфкеции при хората. Обикновено се получават в следствие на екстремни температурни промени, стрес или контактуване с други болни животни. 

Превенция 

За съжеление, няма начин да си гарантирате, че доашният ви любимец няма да прихване респираторна инфекция. Добре е да избягвате причинителите, които описахме по-горе, особено контакт с потенциално заразени животни. Също така се грижете за цялостоното здраве на заека ви чрез правилно хранене и груминг, което ще поддържа имунната система достатъчно силна. 

Дори и да не успеете да превантирате, добре е да разпознаете симптомите на респираторните инфкеции от рано и бързо да се обърнете към ветеринар. 

Лечение 

Точно както и при хората, лечението на респираторни инфекции при зайците обикновено става с назначаването на антибиотик. Преди да го изпише, ветеринарят най-вероятно ще направи задълбочен преглед на състоянието на зайчето, включително взимане на проба от секрет и рентгенова снимка на бело дробове. 

Лекарите също препоръчват заека да си почива в чиста клетка, поставена далеч от течения и шум, докато се възстанови напълно. 

 

 
Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка