Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
10-те най-полезни кучешки храни в България
10-те най-добри и полезни кучешки храни в България
03.05.2018

За никой стопанин на куче не е тайна, че изборът на качествена кучешка храна е ключов за доброто развитие и дългия живот на четириногите ни приятели. Как обаче да разберем коя храна е наистина добра, коя е най-подходяща за нашето куче, и кога просто ставаме жертва на добър маркетинг? Повечето собственици се ориентират по цената и евентуално препоръките на продавачите в зоо-магазина, но това ли е най-разумния подход? 

10-те най-добри и полезни кучешки храни в България

За да ви помогнем да подисгурите всички необходими нутреинти и витамини за вашето куче, както и да изберете възможно най добрата кучешка храна според породата на животното и специфичните му нужди, подготвили сме подробна статия по темата. Забележете, че тя включва не само готовите храни, които се предлагат на пазара, но и полезни домашни храни, които самите вие си хапвате, и които, може би не знаете, са полезни и за кучето ви. 

Най-добрите храни за кучета, които ще намерите вкъщи 

Да започнем с продуктите, които вече имате в хладилника, и от които все пак лишавате вашето куче, незнаейки, че то има нужда именно от тях. 

1. Моркови

Морковите предлагат много здравословни ползи за домашния ви любимец. Бета-керотинът е полезен за зрението (действа както на нас, така и на тях), витамин А подсилва имунната система и прави кожата и козината по-здрави и издръжливи, а фибрите спомагат редовното прочистване на червата. Освен всичко това, заради специфичната си текстура, сдъвкването на моркова е равносилно на почистване на зъбките на кучето. Да не забравяме, че за вашия любимец яденето на морков е и доста забавен процес. 

2. Спанак 

Върлува мита, че спанакът може да е токсичен за кучетата. В него действително има съставка, която, в големи количества, може да причини проблеми с бъбреците, но кучето ви трябва да изяде килограми спанак наведнъж, за да има опасност от това. 

За сметка на това, спанакът е богат на витамини, действа добре на храносмилателната система на кучето ви и подсилва дъвкателните мускули. 

3. Ябълки

Ще се изнанадате колко много кучетата всъщност обичат ябълки. Отново го има елемента на играта, особено ако им ги дадете цели или на по-големи парчета. Освен това, ябълките помагат с почистването на зъбите и подобряват дъха (а някои кучета имат сериозни проблеми с това). Важно е да обелите ябълката и да премахнете семките преди да я дадете на кучето, тъй като те носят опасност от фатално задавяне, предивд по-малкът храносмилателни пътища на домашния ви любимец в сравнение с вашите. 

4. Кисело мляко

Киселото мляко е богато на калции и протеини, които са жизнено-важна част от здравословната диета на щастливите кучета. Активните бактерии в киселото мляко действат като естествен пробиотик и са полезни за метаболизма и химическата среда в стомаха. Особено подходящи са за кучета с чувствителен стомах, но обсъдете с лекар състоянието на животното преди да му предложите мляко. Внимание, важно е да избирате само натурално мляко с естествен вкус, всякакви изкуствени подсладители са абсолютно забранени. 

5. Зелен боб и грах

Особено полезни за затлъстелите кучета, добре изчистените зелен боб и грах могат да бъдат добавяни директно към ежедневната порция храна. Тези представители на бобови са богати на витамин Б, фосфор и калий, и правят чудеса за храносмилателната и имунната системи. Ако ги предложите на кучето самостоятелно, може и да не ги яде, но като добавки към любимата му храна, едва ли ще ги усети. 

Най-добрите консервирани и сухи храни за кучета 

Както вече стана ясно, всички човешки храни, които са подходящи за кучета, трябва да действат по-скоро като добавка към една добра диета. Основното меню е добре да се състои от консервирани и/или сухи храни, специално разработени за кучета, и именно тук идва уловката: коя храна е наистина качествена и най-подходяща за домашния ми любимец? 

6. Диетични храни за кучета с наднормено тегло

Наднорменото тегло е особено опасно за здравето на кучетата — може да доведе до редица болестни състояния, а най-лошото е, че се случва без дори да се усетите. Едно-две килца над нормата лесно могат да останат незабелязани, а реално те може би представляват 10-20% от нормалното тегло за породата. Замислете се, какви биха били последствията за вас ако качите 10-20% килограми над нормата за ръстта ви? И понеже наддаването остава незабелязано и мерки не се взимат, често тези кучета продължават да качват докато, когато стане очевидна нуждата от спешни мерки, често вече повечкото килограми за оказали негативното си влияние върху здравето на домашния ви любимец, и то необратимо. 

За да избегнете това, претегляйте кучето си редовно, наблюдавайте дали се оформя талия малко преди хълбоците му и му осигурявайте достатъчно движение. Консулирайте се с лекар ако не сте сигурни колко килограма са нормални за породата. Ако се установи дори и малко затлъстяване, преминете на диетична храна. Тези храни обикновено са под формата на гранули и съдържат висок процент чисто месо (до 98%), плюс микс от плодове и зеленчуци (вместо стандартните ориз и картофи). Богати са на фибри. Качествените диетични храни са супер вкусни и обикновено бързо стават любими на кучетата, така че е лесно да се постигне и поддържа желаното тегло. 

7. Кучешки храни съдържащи 100% месо

Неслучайно споменахме изключително високото съдържание на чисто месо в диетичните храни: колкото по-висок е този процент, толкова по-качествена е храната, а това винаги е упоменато в съдържанието. 

Сто-процентовото съдържание на месо гарантира високо качество, но същевременно с това може да означава пренасищане с протеин и липса на други важни вещества (кучетата не са такива хищници като котките и имат нужда от разнообразна диета). Ето защо е добре да комбинирате такава храна с повечко от горе-споменатите човешки добавки, за да осигурите витамини и фибри на кучето си.  

8. Храна заместител на майчиното мляко

Тази храна обикновено се дава на малки кученца, но може да се препоръча от ветеринар и за големи кучета при определени здравословни състояния, при дълбока старост, както и е добра храна за чувствителни кучета

Нуждаете се от специален заместител, тъй като кравето мляко (както и останалите, които ние, хората, консумираме) не съдържат нужните амино-киселини и не са с нужната структура, за да осигурят на кученцата нутриентите, които са им необходими за растеж.

9. Храни без зърнени култури 

Да включим зърнени култури в диетата на кучето е изцяло човешка идея: предците на кучето, както и самото куче никога не са се хранили с такива по собствено желание. Преди около 70 години обаче, във водовъртежа на пазарната икономика, производителите почват да добавят зърнени култури към кучешката храна, които я правят по-калорична и по-обемна, както и по-евтина — но не и по-полезна за кучетата, които предпочитат животинските мазнини. При някои животни с по-чувствителни стомаси, тези добавки могат да доведат до сериозни здравословни проблеми и дори алергии. 

Ето защо храни без зърно, както е упоменато на опаковките им, винаги са по-добро решение от тези със. 

10. Лесно смилаеми люспи от зърнени култури

След като така “нахокахме” използването на зърнени култури в кучешката храна, редно е да споменем, че уползотворяването на люспите от някои зърнени продукти е съвсем друго нещо. Тези люспи са подходящи дори и за кучета с проблемен метаболизъм, тъй като са лесно смилаеми, осигуряват допълнително количество фибри и спомагат извличането на всички полезни за кучетата съставки в месото. 

 

Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка