Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Яснота и осведоменост в борбата срещу  НЕРЕГЛАМЕНТИРАНАТА продажба на домашни любимци
Яснота и осведоменост в борбата срещу НЕРЕГЛАМЕНТИРАНАТА продажба на домашни любимци
17.02.2021

 

FAQ

Защо създадохме тази кампания?
Ние от Petmall.bg се обявяваме против нерегламентираната продажба на домашни любимци, от която ежедневно страдат стотици животни.

В страната ни за момента често липсва добра проследяемост на положените грижи за животното от неговото раждане до стопаните му, като не се предоставя ясна информация за техния здравен статус.

Домашните любимци трябва да се защитят, а това може да стане само чрез повишаване на информираността на бъдещите собственици относно това, какви изисквания трябва да имат към развъдниците и местата, от които купуват, какво и какви опасности може да се крият при закупуването на домашен любимец от онлайн търговец или зоомагазин.

Винаги трябва да се избират сертифицирани развъдници или  организации за осиновяване. Организации, които отговорно застават с името си зад всяко животно, което е при тях и грижите, които са положили за него!

Petmall и приятели ви молим да бъдете внимателни и най-вече взискателни.
 

Какво ни подтикна към тази сериозна стъпка?

В зоомагазините в България продажбата на животни е разрешена. Не винаги, но за съжаление много често, там не може да бъде получена информация относно начина на отглеждане.

Животните почти винаги не са микрочипирани и нямате гаранция дали наистина имат нужните ваксини и обезпаразитявания, които да гарантират правилното им и здравословно развитие.

Често животните, които не се продадат в рамките на първите 6 месеца, по един или друг начин изчезват от мястото, къде биват предлагани.

Animal Rescue Sofia:
„Наслушали сме се на истории за закупени кутрета, умиращи от парвовироза или бълващи глисти и тении. И това не бива да ни учудва. Поради желанието си за по-голяма чиста печалба, съмнителните търговци често спестяват така нужните ваксини и обезпаразитявания.
Кученцата по зоомагазини и зооборси в повечето случаи не са породисти, те са породоподобни. Родителите им нямат сертификати за принадлежност към дадена порода и не са одобрени за развъждане.“

Какви са негативите от нерегламентираното отглеждане и продажба на домашни любимци?

Организация за защита на животните „Четири лапи“:
„Търговията с кученца е мащабен бизнес, който печели огромни суми на гърба на хиляди отглеждани в ужасни условия само за разплод животни и техните малки. Голяма част от тях не оживяват дълго заради болестите, а сред оцелелите освен здравословни проблеми, често има и поведенчески, заради липсата на контакт с майката и лошите условия на отглеждане.“

Ветеринарна клиника Green Do:
„На много места кучета, котки, гризачи и т.н. са изложени в аквариум повече от 8 часа в непосредствена близост до оживена и шумна улица, изложени на голям стрес. Условията на живот в този аквариум съвсем не покрива нуждите им.“ 

За какво се борим?
Нека бъдем отговорни като общество. Информирайте се за законовите разпоредби  и какви изисквания трябва да имате към продавачите на животни преди покупка. Настоявайте да получите всички документи, удостоверяващи, че за животното са се грижили правилно. Нека заедно помогнем да се подобри системата на задължителна регистрация и проследяемост, както на животните от самото им раждане, така и на дейността на развъдчици, прекупвачи и търговци на домашни любимци.

За какво е добре да бъдете информирани и какви стъпки да следвате, когато желаете да закупите животно?

Поискайте информация за родителите!
Животните, които се продават, често са на възраст между 45 и 60 дни. При кучетата и зайците това означава, че ще сте сигурни в породата, за която са ви продали животното, чак след шестия месец, когато половият деморфин става по-изразителен. В много случаи „мини“ става „гигант“, а „чистата порода“ се превръща в „красив микс“. 

Не забравяйте, че породистите животни трябва да бъдат придружени от съответните документи за родословие, които да ви гарантират, че не е имало близко родословно кръстосване и съответно няма риск от генетични аномалии, които да се проявят в бъдеще.

Здравният паспорт също е важна част от документите. Често обаче нерегламентираните търговци ги подправят и създават фалшиви, които удостоверяват за поставянето на ваксини, които реално липсват. Така след седмица животните се разболяват от болести, за които би трябвало да са ваксинирани, застрашавайки живота им. 

Какви са правилните грижи?

Взимайте си кученца и котенца, които са навършили 3 месеца и са с всички поставени ваксини, докато са още при майката. Така ще знаете, че животното ви е отраснало в спокойна среда и е изградило здрав имунитет.

Какво може да направите, за да помогнете?

Ако желаете да се сдобиете с породисто куче

Обърнете се към сертифициран развъдник. Преди това обаче ви съветваме да се информирате добре за спецификата на породата и къде може да намерите лицензиран развъдник.

Тук може да намерите информация за развъдници и клубове за котки:

https://www.felinologybg.com/

А тука за кучета: 

https://brfk.bg/chlenove-brfk/

А тук може да се запознаете с подробен доклад на нашите партньори от Фондация „Четири лапи“ на тема „Да проследим търговията: моделно решение на ЧЕТИРИ ЛАПИ за пълно проследяване на онлайн търговията с кученца на територията на ЕС“ ВИЖТЕ ДОКЛАДА 

Ако породата няма значение за Вас – осиновете от приют!

Спасете живот! За съжаление броят на изоставените животни е доста голям и то не само на безпородни животни. В приютите вече мога да се видят и доста породисти именно защото тяхното вземане не е било добре обмислено.

Ветеринарна клиника Джулай Вет:
„Въпреки всички усилия на доброволците, животът в приютите е труден. Знаете ли, че в приютите всяко животно се преглежда и типът му нервна система се оценява. Това ви дава бонус да заявите дали търсите някой веселяк, с който да тичате по планините всеки уикенд, или пък някоя нежна, плаха душа, която само иска да ви спи в краката.“

От къде може да осиновите?

Намерете информация в две от най-големите организации в България, които са и наши партньори и подкрепиха каузата ни, но има и десетки други - просто потърсете в града, в който живеете. 

https://arsofia.com/bg/

https://www.four-paws.bg/

Petmall.bg ви призовава - не подкрепяйте нерегламентираната търговия с животни. Спасете живот! Бъдете техният глас за промяна!

 

Автори.

Animal Rescue Sofia

Организация за защита на животните „Четири лапи“

Ветеринарана клиника „Green Do“

Ветеринарна клиника „July vet“

Зоомагазини “Petmall.bg”  

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка