Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Обезпаразитяване на домашния любимец – защо е важно и кога е необходимо?
Обезпаразитяване на домашния любимец – защо е важно и кога е необходимо?
04.03.2022

Обезпаразитяване на домашния любимец – защо е важно и кога е необходимо?

 

С настъпване на пролетта при повечето собственици възникват въпроси, свързани с различните паразити по кучетата и котките. В тази статия ще ви дадем отговори на повечето от тях!

Паразитите се делят на външни и вътрешни спрямо това дали живеят вътре в организма на животното или отвън, върху кожата и козината.  

Въшни паразити са всички бълхи, въшки, кърлежи, краста (причиняваща се от крастни кърлежчета), комари и пясъчни мухи. Дори животното да не излиза навън, много лесно e да се зарази с тези паразити чрез контакт с дрехите и обувките на стопаните. Ухапването им, освен досаден сърбеж, може да донесе и много по-големи щети, които могат да са фатални за здравето на домашния любимец, а и на цялото семейство. Както ще стане въпрос и по-нататък, повечето заболявания, пренасяни от паразити, не се забелязват веднага. Затова е много важна навременната профилактика.

Бълхите се срещат по кучета, котки, дори по зайчета и малки гризачи. Въпреки малкия си размер,  крият редица рискове за здравето. Най-често срещан е алергичният дерматит при кучето и котката, особено при подрастващите животни. При него сърбежът е толкова силен, че животното започва да се чеше до поява на кръв. Кожата е силно зачервена, възможно е да се стигне и до опадане на козината и поява на трудно зарастащи рани. Бълхите са преносители на тения при кучето и котката, която може да зарази и деца, както и на бактерии от род Bartonella, причиняващи заболяването Бартонелоза. То се предава от животните на хората и е много опасно за тези със слаб имунитет.

Има различни видове кърлежи, които се различават по размери – от малки колкото глава на карфица до няколко сантиметра в диаметър. Те могат да се закрепят по всички части на тялото на домашния любимец, но предпочитат по-тъмни и топли места като областта на главата и ушите, мишниците, слабините или между пръстите на лапичките. Не случайно това са и добре кръвоснабдени места. При по-голяма инвазия на кърлежи при животните се стига до анемия. Кърлежите също са преносители на множество опасни зарази по любимците, така наречените „векторни болести“, като анаплазмоза, бабезиоза, ерлихиоза и лаймска болест. Те са изключително често срещани -  около 4 на всички 10 кучета (домашни и бездомни) показват положителен резултат за поне една от изброените болести.  

 Анаплазмозата при кучетата причинява куцота, болка в ставите, треска, отпадналост и загуба на апетит. Макар и по-рядко, тя се среща и при котките. Бабезиозата е паразит, който се открива в червените кръвни клетки и заразява кучета, котки, коне и хора. Симптомите включват висока температура, загуба на апетит, жълтеница и парализа. Животните, опаразитени с бабезия в началото не проявяват симптоми, но може да разпространят болестта към други животни и хора. Ерлихиозата се характеризира с температура, загуба на тегло, повръщане и кръвотечения при острата си форма и силно отслабване на организма при хроничната, като при нея също може да се стигне до парализа. Кърлежите пренасят лаймска болест както на кучета и котки, така и хора. Основните симптоми при нея са свързани със ставите – куцота, болка, подуване, скованост на тялото. Подуват се и лимфните възли. Животните не са директни преносители за хората, така че борбата е срещу общият враг – кърлежите!

Редовното обезпаразитяване - през всеки месец и сезон като превантивна мярка е най-добрият начин да се предпазим от тези заболявания. По-топлите месеци са ключови за борбата с тях, защото повечето видове кърлежи от тях се размножават от март до ноември и тогава най-често могат да нападнат домашните любимци. Това за съжаление не означава, че умират с началото на зимата. Заради затоплянето на климата има случаи за откриване на кърлежи и през зимата, затова е много важно животинките да се обезпаразитяват целогодишно!

Друго „векторно“ заболяване е дирофилариозата. Причинява се от червеи (Dirofilaria immitis), които се развиват в кръвоносната състема и белите дробове на животните. Тя се предава от кръвосмучещи комари и е обичайна за места с влажен климат, в близост до водни басейни. За съжаление през послените години в нашата страна тази опасна болест е вече често срещана. Според проучване за 2019 година всяко 3-то от 10 улични кучета в България е носител на този паразит. Заразяването става чрез ухапване от комар, който преди това е имал контакт със заразено животно. Заболяването има няколко стадия, като в началото симптомите са незабелижими. Един от първите признаци е кашлицата, като при нелекуване може да се достигне до натрупване на течност в корема, сърдечна недостатъчност, проблеми с очите, както и до летален изход. Лечението е много трудно и скъпо, като за сега най-добрият начин за справяне е превенцията – използване на подходящи противопаразитни средства през цялата година, както и редовното тестване (на всеки 6 месеца) за наличие на паразита в кръвта при ветеринар.

За профилактика срещу външните паразити има много различни опции – спот он препарати (по-известни като „пипети“), дъвчащи таблетки, каишки, различни спрейове, пудри и шампоани. Спот он препаратите могат да се използват за кучета, котки, порчета и домашни зайци, като е важно продукта да е съобразен с вида, възрастта и теглото на животното. Прилагат се всеки месец, като е важно животното да не се къпе няколко дни преди и след приложение.
 

За кучета това са:
 

1. Advantix тук >
2. Frontline Tri-act тук >
3. Frontline Combo тук >
4. Fypryst тук >

5. Vectra 3D тук >

 

За котки се използват:
 

 Advantage и Vectra Felis.
 

От Advantage, Frontline и Fypryst има варианти и за зайци и порчета.
 

Като дъвчащи таблетки за външно обезпаразитяване на кучета може да се използват Bravecto, Nexgard, Simparica, а от спрейовете са най-предпочитани Frontline и Fypryst. За кучета и котки могат да се използват самостоятелно или комбинирано  с други методи и каишки против паразити, които имат действие с месеци – например Foresto, Kiltix, Scalibor.
 

Нека не забряваме, че освен външно, домашните любимци трябва и редовно да се обезпаразитяват и вътрешно. Най-често срещани вътрешни паразити са кръглите (т. нар. нематоди – например глистите) и плоски червеи (т. нар. цестоди – например тениите) , които живеят в червата на животните.

Вътрешните паразити водят до слабо усвояване на храната, отслабване, повръщане, диария и отделят токсични продукти, които водят до понижаване на имунитета и нарушаване в цялостната обмяна на веществата. Това прави домашните любимци по-податливи на заболявания и инфекции. При по-големи инвазии е възможно да се запушат червата на животното. Част от тези паразити могат да заразят и хората чрез яйцата си, които се отделят с фекалиите. Новородените животни също може да са източник на паразити, преминали през плацентата или млякото от майката.  

Първото обезпаразитяване срещу вътрешни паразити е добре да се направи на 2-3 седмична възраст. Когато количеството на вътрешните паразити е голямо, обезпаразитяването трябва да се повтори след 14 дни по схема, съгласувано с вашия ветеринар. След това противопаразитните препарати се прилагат всеки месец. Много собственици на домашни любимци са на мнение, че хапчетата за вътрешни паразити се дават на няколко месеца или „когато се сетят“, но това е грешно. Цикълът на развитие на някои паразити е доста по-кратък и най-добре е противопаразитните препарати да се дават на всеки 30 дни.  Това правило е особено важно за таблетките, които действат и като превенция за Дирофилария (например Милпразон).
 

За борба с вътрешните паразити се използват таблетъчни форми:
 

1.Cestal виж тук >
2. Drontal виж тук >
3.Prazimec виж тук >
4. Milprazon виж тук >
 

Те имат варианти както за кучета, така и за котки и се дават в доза спрямо килограмите за животните.
 

На пазара съществуват и комбинирани лекарства за превенция и на вътрешни, и на външните паразити, които са голямо улеснение за стопаните.
 

За кучета това са:
 

1. спот-он пипетите Advocate виж тук >
2. дъвчащите таблетки Nexgard Spectra виж тук >
3. дъвчащите таблетки Credelio Plus виж тук >

 

За котки има комбинирани противопаразитни пипети:
 

1. Advocate виж тук >
4. Nexgard Combo виж тук >

Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка