Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Пухкави подаръци и дългогодишни компаньони! Какво трябва да знаем преди да вземем малко животно вкъщи?
Пухкави подаръци и дългогодишни компаньони! Какво трябва да знаем преди да вземем малко животно вкъщи?
14.12.2021

Наближава един от най-любимите празници на малки и големи! Всички тръпнем в очакване и желаем да зарадваме близките си с възможно най-прекрасните подаръци! Понякога се случва най-прекрасният подарък да има пухкава козина и четири лапи. Въпреки че грижата по животно, било то тежащо и едва няколко грама, е отговорност, която всеки трябва да прецени и сам да пожелае!

 

За да знаете с какво точно се захващате подарявайки на детето си, на близък или на себе си гризач или заек, ще разгледаме някои от най-важните им особенности!

 

Започваме с най-дребните,  но с не по-малко изисквания и характер от останалите. Това са мини и сирийските хамстери!

 

Продължителността на живота им е около 2-3г. Водят доста забързан начин на живот, защото в природата не биха имали време за губене, тъй като опасността ги дебне отвсякъде. Бързо съзряват и се рамножават, движенията им са бързи и резки. Необходимо е да положим малко усилия, за да направим живота им в дома ни максимално удобен и отговарящ на нуждите им.  За да сте най-добрият стопанин на прекрасен и щастлив хамстер, са ви необходими:

 

- Аквариум или друг тип клетка с плътни стени и добра вентилация. Минималният размер за хамстер е 80см х 50см.

 

- И за двата вида е необходима дълбока постеля за копаене от поне 20см.

 

- Хамстерите изминават по 9км за една нощ в търсене на храна. За да задоволим нуждата им от движение е необходимо не само голяма клетка, но и подходящо колело. То следва да бъде съобразено с размера на хамстера, за да не причини дискомфорт и болки в гърба му. За мини хамстер е необходимо колело с диаметър 22см, а за сирийски хамстер 28-30см.

 

- Диетата им също е различна от на повечето домашно отглеждани гризачи. Те са всеядни и е важно диетата им да съдържа и животински протеин. Водата е жизненоважна за всеки жив организъм! Може да бъде поднесена в поилка, но хамстерът ще оцени повече малка купичка, която редовно да се почиства и пълни с прясня вода.

 

- В природата храмстерите живеят поединично, не се препоръчва отглеждането на два хамстера заедно. Съжителството им може да завърши фатално за единия или и за  двата хамстера! В случай, че съберете мъжки и женски, изключително бързо ще се сдобиете с малки, на които да търсите грижовни стопани!

            

 

Морските свинчета са следващите прекрасни същества, които често са избирани за домашен любимец.

 

Този симпатичен гризач е популярен любимец още от 16век, когато е донесен в Европа. Ако сте грижовни и полагате необходимите усилия, морското Ви свинче ще Ви радва поне 8-10 години!

За да е здраво и щастливо свинчето Ви, трябва задължително да покриете базовите нужди за пространство и диета. Необходимо е да знаете:

 

- Минималният размер за клетка за свинче е 120 см х 60 см. В нея трябва да има къщичка, в която да може да се скрие и да почива необезпокоявано. Купа за храна и вода.

 

- Спазване на правилна диета, състояща се от 80% ароматно сено, 10% пресни зеленини и зеленчуци, 7% еднородни пелети за морски свинчета с добавено вит. C,  3% лакомства/плодове. Важно е да знаете, че не всеки зеленчук и зеленина е подходящ. Трябва да се консултирате с достоверен източник в интернет, кои са безопасни и кои трябва да избягвате. Важно е захранването с тях да е постепенно, за да се избегнат храносмилателни смущения. Необходими са малко повече усилия, за да балансирате прясната храна, но тя е от съществено значение за здравето, тъй като морските свинчета не синтезират сами витамин C.

 

- Разнообразяването на ежедневието с играчки и разходки из дома в обезопасено пространство, подобряват настроението на животното и засилват връзката ни с него!

                                

 

Зайците са най-едрите представители от най-често подаряваните и купувани животни по празниците.

Те са доста различни от изброените по много критерии,  но може би най-неизвестният е, че те не са гризачи! Зайците са дребни бозайници от семейство Зайцови, принадлежат към разред Lepus, а не Rodentia.

Животът им може да надхвърли 10 години, ако сте достатъчно добър и грижовен стопанин!

За да имате щастливо зайче е необходимо да знаете:

 

- Тъй като са големи животни, в сравнение с гризачите, им е необходимо доста пространство. Временно може да отглеждате малко зайче и в клетка с размери 120 х 60см, но след навършване на 6 месеца е добре да преминете към заграждение за кученца или свободно отглеждане.

 

- Ако решите да отглеждате заека свободно, трябва да обезопасите дома си, така че да няма достъп до кабели, стайни растения, токсични материали, а също и пространства, в които може да се заклещи.

 

- Зайците се научават лесно да ползват тоалетна, както котките. Кастрацията подобрява хигиенните им навици! За женските зайци е задължителна след навършване на 6 месеца, за да се предотвратят сериозни и животозастрашаващи проблеми!

 

- Наличието на 28 постоянно растящи зъба, прави посещението при специализиран ветеринарен лекар задължително на всеки 12 месеца!

 

- Спазването на правилна диета може да Ви спести доста главоболия и здравословни проблеми за зайчето. Диетата не бива да включва зърна като царевица и пшеница, грах, пуканки и сушени плодове.

 

- Здравословното меню представлява 80% ароматно сено, 15% листни зеленчуци и прясна зеленина, 5% еднородни пелети на базата на сено!

 

- Подбирането на прясна зеленина и захранването е необходимо да стане плавно и след щателно проучване, кое е позволено и кое не е!

 

- Разнообразяването на ежедневието с играчки и прекарване на време със стопанина засилва връзката ни с любимеца и спомага за премахването на скуката от ежедневието на животното, която иначе би довела до поведенчески проблеми като гризане на мебели и копаене на килими.

                        

Важно е да се информирате максимално за нуждите на животното, което вземате или подарявате! Ако подарявате животното, уверете се, че то е желано и ще получи възможно най-добрите грижи!

 

Преди да закупите животни, проверете за животни от търсения вид, които търсят нов дом, било то чрез организации като @neDiviteJivotni или @BunnyRescueBulgaria, или чрез обяви директно от настоящият собственик!

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка