Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
На война срещу кърлежите
На война срещу кърлежите - как да предпазим кучето си
17.05.2018

В момента, в който си вземете куче, започват трудните решения по отношение на справянето с паразитите. Много собственици пробват много различни начини за обезпаразитяване на куче преди да открият правилният избор за тях, а някои не се запознават с проблема докато не се “опарят”. 

Едни от най-опасните паразити, с които собствениците на кучета трябва да намерят начин да се преборят, са кърлежите. Те са трудни за премахване и опасни както за домашния ви любимец, така и за вас и семейството ви, тъй като пренасят множество болести. В тази статия ще ви разкажем повече за това как да се предпазите, какви може да са последствията от не-навременно премахнат кърлеж, както и ще говорим за правилният избор на препарат против кърлежи. 

На война срещу кърлежите - как да предпазим кучето си 

Дори и да ви се струва пресилен, израза “война с кърлежите” всъщност е доста точен. В определени периоди от годината, особено пролетта и есента, кърлежите съжителстват с нас в паркове и градинки; в планината и дори на плажа. Популацията им в тези моменти е огромна и всички тези кърлежи имат една единствена цел: да намерят източник на храна. В такива периоди дори по телевизията ни предупреждават да се пазим, но не казват нищо за доашните ни любимци, които, ако не са защитени, са най-лесният начин за кърлежите да влязат в дома ни. 

Преди да обсъдим какви мерки може да предприемем, за предпазим кучето си, ще се спрем на сериозните последствия, до които “качването” от кърлеж може да доведе, за да сте наясно със сериозността на проблема. 

Заболявания, причинени от кърлежи

Както вече споменахме, основната причина кърлежите да са сред най-опасните вредители е това, че пренасят множество болести, които са опасни както за кучето ви, така и за вас. Най-често срещаните от тях са: 

Лаймска болест

Лаймската болест се причинява от бактерия, чиито основни преносители са кърлежите. Първият симптом, че сте заразени, обикновено е разширяващо се и потъмняващо зачервяване около мястото на ухапване — случва се до около седмица след ухапването. 

Лаймската болест се лекува с антибиотици, но е добре лечението да се предприеме възможно най-бързо. В около 20% от случаите, това състояние може да предизвика дългосрочни симптоми като болки в ставите, хронична умора, инсомня и др. 

Кучето ви също може да се разболее от Лаймска болест, затова дори и да се успели сами да извадите кърлеж от него, добре е да се консултирате с лекар до няколко дни след това, както и да наблюдавате дали става летаргично, има треска или увеличени лимфни възли. 

Бабезиоза

Макар и по-рядко срещана, бабезиозата все пак попада в топ три на най-често предаваните от кърлежи болести. Ако кучето ви се разболее от нея, първите симптоми са липса на енергия, загуба на апетит, както и треска и розова до тъмно червена урина. На практика, тази болест поразява червените кръвни телца, което може да бъде опасно за цялостния имунитет. 

Определен вид на болестта поразява и хората, като често се бърка с настинка или грип, заради подобните симптоми. Ако наскоро сте имали кърлеж и страдате от висока температура, главоболие и загуба на апетит, незабавно се обърнете към лекар. 

Ерлихиоза

Ерлихиозата има подобни симптоми на другите две болести, които споменахме: висока температура, главоболие, мускулни болки, но за разлика от тях, ерлихиозата може да предизвика и повръщане и/или разтройство. Симптомите са подобни и при хора, и при животни. 

Бактерията причинител на това състояние живее в кръвта и атакува белите кръвни телца. При хора с отслабена имунна система, ерлихиозата може да има по-сериозни последствия. Обърнете се към лекар незабавно. 

Защита на кучето срещу кърлежи

Има стъпки, които можете да предприемете, за да се уверите, че както домашния ви любимец, така и вие, сте защитени. Ето някои от тях: 

Проверявайте домашния си любимец

Много стопани не осъзнават важността на редовната проверка на кучетата. Редовна означава след всяка разходка. Първо огледайте мястото около ушите, както и в самите уши, около очите, врата и корема. После разгледайте всяко краче, започвайки от лапата. За накрая оставете огледа на тялото, като ако кучето е дългокосместо, той трябва да се извърши с голямо внимание. 

Тези проверки са важни за навременното отстраняване на кърлежа, както и за избягване той да се прехвърли на вас или на друг член от семейството ви. 

Отстранявайте правилно кърлежите

Правилното отстраняване на кърлежа, както и унищожаването му в последствие, са от изключителна важност за това дали паразита ще успее да пусне заразите си в кръвта на кучето ви или да ги предаде на вас, или не. Най-разпространените методи обикновено са и най-ефективните: въртенето на кърлежа или използването на пинсета, за да се извади. За повече подробности, можете да прочетете статията ни на тема как се вади кърлеж от куче

Консултирайте се с ветеринар

Най-доброто, което можете да направите още преди или в началото на сезона на кърлежите е да се консултирате с ветеринар. Той или тя ще ви препоръча най-добрия вариант за вашето куче: може да се наложи подстригване и/или използването на по-силни от обикновено противопаразитни препарати. 

Добра идея е и да се обърнете към ветеринар ако намерите кърлеж на кучето си. Именно лекаря ще го извади по възможно най-безопасния начин и ще направи всички необходими процедури след това, за да се убеди, че и вие и кучето ви сте защитени. 

Профилактика и противопаразитна грижа

В днешно време противопаразитната грижа за домашния ви любимец не е пожелателна, а напълно задължителна: освен ако не исате в дома ви на свобода да се разхождат бълхи, кърлежи и какви ли не други гадинки. 

Въпроса обаче често е кой е най-добрия продукт. Различни стопани могат да препоръчат различни неща, но тук ще се опитаме да ви дадем обективна оценка на двата основни вида противопаразитна защита, която се предлага на пазара. 

Противопаразитни каишки за кучета

По-дългосрочния и финансово смислен начин за защита са висококачествените противопаразитни каишки за кучета. Те са напоени с вещество, което не позволява на кърлежите да се качват на кучето ви, а дори и да се качат, немогат да се забият. Материала, от който са направени, обикновено наподобяващ гума, изпуска това вещество постоянно в продължение на 6-8 месеца. Това означава, че една такава каишка ви е достатъчна за половин година, което и ги прави по-разумна инвестиция. 

Препарати против кърлежи

Препаратите от своя страна представляват по-течни или по-гъсти мазила, които се нанасят върху козината/кожата на кучето (обикновено зад врата, за да неможе кучето да ги оближе). Те попиват в кожата и косъма и се разнсят по цялото тяло на животното. 

Тези препарати обикновено се нанасят минимум веднъж в месеца, в сезона на популация на кърлежите, ветеринаря ви може да предложи и по-честа употреба. 

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка