Изберете вашата държава и език
 
26 окт. 2017

Рахит при кучетата - какво да знаем и правим

Rahit pri kuchetata - kakvo trqbva da znaem

Много стопани не знаят, че рахитът е болест, от която и кучетата могат да се разболеят. Не само могат, но и според Американско проучване рахитът става все по-разпространен сред четириногите, като причините за това са няколко.

За да знаете как да предпазите домашния си любимец от това, меко казано, неприятно състояние, както и по какво да го познаете и как да го третирате ако кучето ви вече е болно, в тази статия ви предоставяме подробна информация по въпроса.  

Какво е Рахит при кучетата

Рахитът при кучетата е много близък до същото заболяване при хората. Най-често предизвикан от неправилно функциониране на щитовидната жлеза и проблем с усвояването или набавянето на Витамин D, той атакува не само костите на кучетата, но и зъбите им. Ще ви разкажем повече за това какви точно промени се наблюдават в костите и зъбите на кучетата, болни от Рахит, когато обсъждаме симптомите на това коварно заболяване.

Кои са причинителите на Рахит при кучетата

Както вече споменахме, виновника за Рахит е Витамин D, или по-скоро липсата му, а какво може да причини тази липса? Сигурно се забелязали, че кучетата обичат да лежат да сънце, дори и в много топли дни. Те имат заложен инстинкта да правят това именно заради нуждата им от този витамин, който, както при хората, така и при кучетата, се произвежда в организма когато сме изложени на слънце. Тогава тялото ни извлича витамин D от, най-общо казано, хранителните вещества, и го разпределя според нуждите ни.

Недостатъчно слънчева светлина или не добре подбрани храни водят до това организма ни да извлича същите тези витамини и минерали от костите ни, правейки ги слаби, тънки и лесно чупливи. Не случайно рахитът се наблюдава много по-често и при кучетата, и при хората, на места, където слънчевата светлина е ичключително ограничена, като северните части на Русия, Скандинавските страни, Аляска и дори Обединеното Кралство.

По-голямата или по-малка предразположеност към Рахит често е и генетично обусловена.

Кои кучета страдат от Рахит

Най-често от рахит страдат малките или млади и все още развиващи се кучета. Това е така защото при тях нуждите от калции и фосфор, както и правилното съотношение на тези вещества е не само жизнено важно, но и се променя по време на растежа. Това прави възникването на проблеми далеч по-вероятно. Не случайно една от основните причини, заради които рахитът става все по-често срещано заболяване, според Американската Асоциация за Контрола на Храните, са некачествените млека и храни за малки кученца, които често са предпочитани заради цената им.

Състоянието рахит може да се наблюдава и при възрастни кучета, но тогава възрастта дава отражение и заради различния процес на възникване на болестта, тя се нарича остеопороза.

Как да предпазим кучето си от Рахит

Най-добрият начин да предпазите кучето си от рахит е да му осигурите щастлив, здравословен живот. Разбира се, нямате влияние върху това колко и кога пече слънце навън, но за сметка на това можете да се възползвате от всеки слънчев момент. Това важи особено за есенните и зимни месеци, когато всеки слънчев ден трябва да осигурите на кучето по-дълга разходка и/или достъп до външно пространство, където да се припича.

Другото важно нещо за предпазване от рахит е качествената кучешка храна, която доставя на организма на вашия домашен любимец достатъчно полезни съставки, за да може слънчевата светлина да ги синтезира и превърне в така необходимият Витамин D.

Ако кучето ви е болно от Рахит

В някои случаи, колкото и да сте се старали да осигурите на кученцето всичко необходимо, за да е здраво, рахитът все пак се появява. Както вече споменахме, това може да е и генетична обремененост, а е възможно и заради неправилната функция на жлезата, домашния ви любимец да изисква специални грижи, за които не сте знаели.

Добрата новина е, че рахита е лечим, особено ако се хване в ранен стадии. За да разберете повече за симптомите и лечението на рахит, продължавайте да четете.

Симптоми на Рахит

Как да рззберем че кученцето ни има рахит? За съжеление, най-ранните симптоми е трудно да бъдат забелязани, особено ако имате куче за пръв път и още не сте свикнали с характерните и нехарактерните за тях поведения. След първите дни на развитието на болестта обаче, ще почнете да забелязвате неща като:

  • Неравномерна походка
  • Залежаване
  • Скимтене при определени движения и особено при такива, при които се изисква сила в гръбнака
  • Схващания на мускулите и куцане

Нещо, за което можете да проверите веднага, е състоянието на зъбите на вашият любимец. При рахит, зъбите на кучето са с нарушена структура, може да се появи специфицчно “загниване” на някои зъбчета, а развитието на вторите зъби (кученцата също сменят зъби, точно като хората, обикновено между 3тата и 6тата седмица, когато спират да сучат и започват да се хранят с разнообразна храна) може да се забави много повече от нормалното. Рахитът, когато е напреднал, се отразява и на силата на захапката на кучето -- можете да пробвате това чрез дъвчащи играчки и да наблюдавате за евентуален проблем.

Лечение на Рахит

За щастие, рахитът е лечим и процесът е по-прост, отколкото можете да си представите. Веднага прекратете даването на човешка храна на кучето, колкото и умолително да ви гледа. Макар и хранителна за нас, тази храна е напълно неподходяща за кучетата и не им дава необходимите нутриенти. Вместо това изградете високо-качествена диета от специализирани храни, богато на фосфор и калции. За да сте сигурни, че избирате правилно, погледнете съдържанието на храната и потърцете информация за тези състваки. Обикновено повече калции и фосфор има в сухата храна с риба, както и в консервите с дивеч.

Опитайте се да осигурите максимално слънчева светлина на кучето. Добре е и да се консултирате с ветеринар, който може да предпише специални витамини, минерали или други медикаменти. Те ще спомогнат кученцето да се излекува по-бързо и безболезнено.

Понякога рахитът е упорит, но не се предавайте -- с правилната диета, евентуално пътувания до по-слънчеви места (ако където живеете времето по принцип е по-мрачно) и помощ от лекар, със сигурност ще успеете да се преборите с това неприятно състояние.  

От целият екип на ПетМол, желаем ви да се справите с Рахита при кучетата бързо и безпроблемно, а най-добре -- въобще да не се сблъсквате с него.

 

newsletter-image