Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Rahit pri kuchetata - kakvo trqbva da znaem
Рахит при кучетата - какво да знаем и правим
26.10.2017

Много стопани не знаят, че рахитът е болест, от която и кучетата могат да се разболеят. Не само могат, но и според Американско проучване рахитът става все по-разпространен сред четириногите, като причините за това са няколко.

За да знаете как да предпазите домашния си любимец от това, меко казано, неприятно състояние, както и по какво да го познаете и как да го третирате ако кучето ви вече е болно, в тази статия ви предоставяме подробна информация по въпроса.  

Какво е Рахит при кучетата

Рахитът при кучетата е много близък до същото заболяване при хората. Най-често предизвикан от неправилно функциониране на щитовидната жлеза и проблем с усвояването или набавянето на Витамин D, той атакува не само костите на кучетата, но и зъбите им. Ще ви разкажем повече за това какви точно промени се наблюдават в костите и зъбите на кучетата, болни от Рахит, когато обсъждаме симптомите на това коварно заболяване.

Кои са причинителите на Рахит при кучетата

Както вече споменахме, виновника за Рахит е Витамин D, или по-скоро липсата му, а какво може да причини тази липса? Сигурно се забелязали, че кучетата обичат да лежат да сънце, дори и в много топли дни. Те имат заложен инстинкта да правят това именно заради нуждата им от този витамин, който, както при хората, така и при кучетата, се произвежда в организма когато сме изложени на слънце. Тогава тялото ни извлича витамин D от, най-общо казано, хранителните вещества, и го разпределя според нуждите ни.

Недостатъчно слънчева светлина или не добре подбрани храни водят до това организма ни да извлича същите тези витамини и минерали от костите ни, правейки ги слаби, тънки и лесно чупливи. Не случайно рахитът се наблюдава много по-често и при кучетата, и при хората, на места, където слънчевата светлина е ичключително ограничена, като северните части на Русия, Скандинавските страни, Аляска и дори Обединеното Кралство.

По-голямата или по-малка предразположеност към Рахит често е и генетично обусловена.

Кои кучета страдат от Рахит

Най-често от рахит страдат малките или млади и все още развиващи се кучета. Това е така защото при тях нуждите от калции и фосфор, както и правилното съотношение на тези вещества е не само жизнено важно, но и се променя по време на растежа. Това прави възникването на проблеми далеч по-вероятно. Не случайно една от основните причини, заради които рахитът става все по-често срещано заболяване, според Американската Асоциация за Контрола на Храните, са некачествените млека и храни за малки кученца, които често са предпочитани заради цената им.

Състоянието рахит може да се наблюдава и при възрастни кучета, но тогава възрастта дава отражение и заради различния процес на възникване на болестта, тя се нарича остеопороза.

Как да предпазим кучето си от Рахит

Най-добрият начин да предпазите кучето си от рахит е да му осигурите щастлив, здравословен живот. Разбира се, нямате влияние върху това колко и кога пече слънце навън, но за сметка на това можете да се възползвате от всеки слънчев момент. Това важи особено за есенните и зимни месеци, когато всеки слънчев ден трябва да осигурите на кучето по-дълга разходка и/или достъп до външно пространство, където да се припича.

Другото важно нещо за предпазване от рахит е качествената кучешка храна, която доставя на организма на вашия домашен любимец достатъчно полезни съставки, за да може слънчевата светлина да ги синтезира и превърне в така необходимият Витамин D.

Ако кучето ви е болно от Рахит

В някои случаи, колкото и да сте се старали да осигурите на кученцето всичко необходимо, за да е здраво, рахитът все пак се появява. Както вече споменахме, това може да е и генетична обремененост, а е възможно и заради неправилната функция на жлезата, домашния ви любимец да изисква специални грижи, за които не сте знаели.

Добрата новина е, че рахита е лечим, особено ако се хване в ранен стадии. За да разберете повече за симптомите и лечението на рахит, продължавайте да четете.

Симптоми на Рахит

Как да рззберем че кученцето ни има рахит? За съжеление, най-ранните симптоми е трудно да бъдат забелязани, особено ако имате куче за пръв път и още не сте свикнали с характерните и нехарактерните за тях поведения. След първите дни на развитието на болестта обаче, ще почнете да забелязвате неща като:

  • Неравномерна походка
  • Залежаване
  • Скимтене при определени движения и особено при такива, при които се изисква сила в гръбнака
  • Схващания на мускулите и куцане

Нещо, за което можете да проверите веднага, е състоянието на зъбите на вашият любимец. При рахит, зъбите на кучето са с нарушена структура, може да се появи специфицчно “загниване” на някои зъбчета, а развитието на вторите зъби (кученцата също сменят зъби, точно като хората, обикновено между 3тата и 6тата седмица, когато спират да сучат и започват да се хранят с разнообразна храна) може да се забави много повече от нормалното. Рахитът, когато е напреднал, се отразява и на силата на захапката на кучето -- можете да пробвате това чрез дъвчащи играчки и да наблюдавате за евентуален проблем.

Лечение на Рахит

За щастие, рахитът е лечим и процесът е по-прост, отколкото можете да си представите. Веднага прекратете даването на човешка храна на кучето, колкото и умолително да ви гледа. Макар и хранителна за нас, тази храна е напълно неподходяща за кучетата и не им дава необходимите нутриенти. Вместо това изградете високо-качествена диета от специализирани храни, богато на фосфор и калции. За да сте сигурни, че избирате правилно, погледнете съдържанието на храната и потърцете информация за тези състваки. Обикновено повече калции и фосфор има в сухата храна с риба, както и в консервите с дивеч.

Опитайте се да осигурите максимално слънчева светлина на кучето. Добре е и да се консултирате с ветеринар, който може да предпише специални витамини, минерали или други медикаменти. Те ще спомогнат кученцето да се излекува по-бързо и безболезнено.

Понякога рахитът е упорит, но не се предавайте -- с правилната диета, евентуално пътувания до по-слънчеви места (ако където живеете времето по принцип е по-мрачно) и помощ от лекар, със сигурност ще успеете да се преборите с това неприятно състояние.  

От целият екип на ПетМол, желаем ви да се справите с Рахита при кучетата бързо и безпроблемно, а най-добре -- въобще да не се сблъсквате с него.

 

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка