Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Персийската котка и нейните особености. Какво трябва да вземем предвид при нейното хранене?
Персийската котка и нейните особености. Какво трябва да вземем предвид при нейното хранене?
02.04.2017

  Точният произход на персийската котка не е изяснен, но нейният съвременен образ е много наподобяващ на тази в миналото – закръглена глава, къса лицева част, чип нос и набито тяло с дълбок гръден кош. Съвременната персийка напомня много персийката от миналото.
През 1900 година американците са внесли персийската котка от Великобритания и нейната популярност е продължила да нараства по целият заедно с предпочитанието към породата от много собственици на домашни любимци.
Като порода персийската котка е много лека котка със средно тегло по скалата на оценяване между 4.1 кг за мъжки и 3,1кг за женски (Kienzle, 2011)
Котки предназначени за изложби имат изключително дълъг и дебел косъм. Пухкава козина заобикаля главата, космената покривка се спуска около тялото достигайки пода при най-добрите изложбени видове и опашката е дълга и пухкава. Поддръжката на космената покривка отнема време и изисква специални грижи. Дългата и дебела козина е прекрасно място за развитие на гъбични инфекции  на кожата, козината и ноктите. Трябва да обърнете специално внимание на тези дерматологични състояния, т.к. някои от тях са зоонози, т.е. биват предавани от животното на човека ( такъв пример е микроспоридиозата). Дългата козина на персийската котка предразполага към приемане на големи количества особено при смяната на козината. Като котка живееща основно вкъщи перскийката прекарва около 30% от нейното време в грижа за козината, което може да доведе до поглъщане на 2/3 от нейната собствена козина.
Персийските котки са чудесни компаньони и тихи животни. Въпреки всичко, всяко животно има своите собствени характеристики и особености на породата. Персийските котки имат брахицефална глава („тъпа“ муцунка), което ги предразполага към неправилно разположение на челюстите и дентални проблеми. Нарушенията на устната кухина са едни от най – честите диагнози при котките.
Персийските котки имат и много чувствителна храносмилателна система, която ги прави силно реагиращи при рязка смяна на храната. Този тип нарушения са третите най-често срещаните нарушения сред персийките.
Специално внимание трябва да се обърне на  храненето на нежните персийки според техните породни особености.
На пазара може да откриете специално разработени храни  за подрастващи и възрастни персийски котки според техните породни особености.
При подрастващите животни е много важно да обърнете специално внимание на естествената защита на организма и храносмилателното здраве.  Високият клас храни използват качествени хранителни вещества, включително фрукто-олигозахариди, мано-олигозахариди, които действат като пребиотици и подпомагат работата на добрата микрофлора в храносмилателната система. Висококачествените протеини включени в храната са по-добре абсорбирани и предизвикват по-малко ферментация в дебелото черво, което улеснява храносмилателната система.
За по-лесно храносмилане и захващане на храната някой храни като Royal Canin Persian имат разработена специална гранула, която оптимизира контактната повърхност и прави по-лек приема на храната от персийката.
Космените топки са един от факторите за констипация (запек) и запушване при котките, което от своя страна изисква специално внимание и третиране. Храната, съдържаща диетични фибри, като неразтворими фибри и псилиум, помага за оформянето на изпражненията и тяхното извеждане извън организма.
Кожата е най-големият орган и затова нейната бариерна функция е нужно да бъде подпомогната чрез храненето за по-добра защита на организма. Доброто здраве на кожата и козината може да се поддържа с витамини и аминокиселини . Козината е изградена от 95% протеини, включваща висок процент на серни аминокиселини. Ето защо контролирано количество аминокиселини е нужно за подновяването на космената покривка и особено серните аминокиселини.
В заключение, трябва да обърнем специално внимание на етапа на живот на нашият домашен любимец, но също и на неговите породни особености. Като вземем всичко това под внимание ние можем да подпомогнем нашите домашни любимци чрез висококачествено хранене като осигурим всичко необходимо за тяхното здраве.

Славена Буюклиева
Научен консултант

Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка