Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Лакомство и после пакост- или как можем да попаднем в капана на вредното?
Лакомство и после пакост- или как можем да попаднем в капана на вредното?
10.06.2016

Неясно защо от известно време наблюдавам, че у нас активно се празнува Хелуин и мислейки в различни посоки, все стигам до изводът, че освен, че на хората им се лудее, друг отговор не откривам. Хелуин е маскарад с история от англоговорящите държави и е уважаван от католиците, а България ми се струва не отговаря на нито един от тези критерий. Но явно хората имат нужда от пакости и сладкотии и тъй като днес е Хелуин, и еуфория от маски, сладки и тикви кипи навред, много ми се иска да припомня на стопаните на кучета и котките някои неща за вредния ефект от шоколада и тиквата върху нашите опашати приятели.

Защо шоколадът може да навреди на домашния любимец?

Натравяне с шоколад се среща основно при кучетата и в редки случаи при котките.  Всъщност не само шоколадът е опасен за кучето и котката, а също така и всякакви сладки и какаови изделия, които съдържат в себе си теобромин. Теоброминът се обработва изключително бавно от организма на животното и затова има време да достигне до токсични съединения и да му навреди. В зависимост от размера на животното и количеството погълнат теобромин, се определя и степента на заплаха от вредното въздействие върху животното. Естествено е , че за представителите например на малките породи кучета, една хапка би била застрашаваща дори живота им, а пък за кучетата от големите и гигантските породи, това не би имало силен негативен ефект. Ветеринарите са твърди по въпроса и  съветват да не рискувате като преценявате сами, колко сладко и шоколад би могло да яде Вашето куче, а по-скоро да няма такава консумация от любимците Ви. И ако все пак някоя вечер, докато седи у дома си на дивана, сгушени в мекото одеяло и четете книга, а на масата до Вас стоят любимите Ви бонбони и в един момент осъзнаете, че кучето се е промъкнало и изяло цялата кутия или няколко от тях, би било добре да го заведете веднага на ветеринар. Ето и няколко симптома, че кучето има натравяне с теобромин:

-повръщане, диария;

-безпокойство, превъзбуда, хиперактивност;

- треперене, често уриниране, припадъци;

Защо да пазим тиквените фенери по Хелуин от домашните любимци и вредна ли е всъщност тиквата за тях?

 

Един от най-чаровните моменти по време на този празник е издялкването на страховития фенер от тиква. Повечето кучета и котки веднага биха дошли да го помиришат и дори по-смелите от тях биха го опитали. Но тиквата в суров вид съдържа бактерии, които биха могли да навредят на домашния приятел при консумацията й. Също така стъблата и листата на суровата тиква често предизвикват любопитство в кучетата и котетата, но в никакъв случай не трябва да се консумират, тъй като са покрити с малки остри косъмчета, които ще раздразнят силно стомаха на животното.

Когато обаче говорим за хапване на консервирана или пък печена тиква, тогава може да открием много положително влияние на този плод върху косматковците. Изненадващо е за колко много неща може да спомогне консумирането на обработена тиква, ето й някои от тях:

  1. Подпомага дейността на уринарния тракт на котето или кучето -ветеринарите твърдят, че семената на тиквата и месестата й част изключително много помагат за правилното функциониране на бъбреците и пикочния мехур на животното. Всъщност маслата, които се съдържат в семената и месестата част на тиквата, имат силното благоприятно действие за уринарния тракт на животното.
  2. Подпомага храносмилателния тракт- тъй като в тиквата има високо съдържание на фибри и вода, в комбинация от двете, консумацията на пюре от тиква по 1-2 лъжици на ден, в зависимост от размера на животното може да помогне при запек или да го предотврати. Разбира се това е възможно, когато зад проблема на стой медицинска причина.
  3. Прочистване на космените топки- отново заради силното съдържание на фибри, определено количество тиква би могло да помогне  за преминаването и изкарването на образуваните космени топки.
  4. Спомага за красива козина и здрава кожа-  тиквата е богат склад на разнообразни витамини и минерали, който подпомагат красивата и лъскава козина на домашния любимец и спомага за здрава козина. В нея има изключително голямо количество каротин, витамин K и D, тя е силен естествен антиоксидант.
  5. Подпомага свалянето на излишни килограми на кучета и котки -затлъстяването и при животните е актуален проблем и тиквата като нискомаслена и със силно съдържание на фибри, спомага за отслабването на животното. Важно е разбира се, тя да се дава в комбинация с гранулираната храна. При нужда от диета за домашния любимец, моля да се консултирате с ветеринар.

 

Макар и кратко, надявам се да съм напомнила за важните неща около днешния ден, които биха могли да помрачат веселите моменти. И каквито и изкушения да дебнат днес за Вас, не се подлъгвайте да ги споделяте с домашните  любимци. Знам, че любовта към тях понякога ни подтиква да делим емоциите си с тях, дори и храната , но нека не забравяме, че те са със съвсем различен от нашия организъм и ние като отговорни стопани трябва да се съобразим с това. И когато сладката космата муцунка се приближи и впери поглед към Вас, молеща за вкусотийка, най-добре извадете специално лакомство за куче или коте. Така ще зарадвате домашните приятели без да рискувате здравето и комфорта им.

 

С пожелания за пълна кошница с бонбони,

Ая,

Любителката на животните.

 

Още публикации
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
Да се направим на животни!
18.04.2022
Да се направим на животни!
Абонирай се за общността ни! Petmall.bg е най-големият онлайн магазин за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци!  Видя ли, че Petmall.bg има и свой собствен филтър за снимки във Vib...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка