Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Защо не е правилно да храним любимците си с домашно приготвена храна?
Защо не е правилно да храним любимците си с домашно приготвена храна?
10.10.2016

Защо да изберем специализирана (гранулирана) храна пред домашно приготвена за нашите домашни любимци? За да осигурим правилното хранене на домашния любимец,  трябва да познаваме хранителните нужди на съответния вид.

Първото нещо, което трябва да запомним е, че нито котката е малко куче, нито котките и кучета са хора...така че не трябва да ги храним по един и същ начин!
Котките са „облигаторни месоядни“. Това не означава, че те е нужно да ядат само месо. Означава на първо място, че котките се нуждаят от голямо количество протеин в тяхната диета и второ , че те имат високи хранителни изисквания за специфични аминокиселини, мастни киселини и определени витамини, които са налични в различни животински протеини и мазнини...Във висококачествената храна за домашни любимци тези хранителни вещества са налични.
 Кучетата са „факултативни месоядни“, т.к. те са основно месоядни,но могат да ядат също и храна с растителен произход. Те могат да бъдат наречени „опортюнистични месоядни“ , защото се хранят с това, което е налично, както с растения, така и с животни. 
 Ние хората сме всеядни, което означава, че можем да се храним  и да поддържаме здравето си с животинска и с растителна храна.
 Има пет основни категории хранителни вещества за котките, кучетата и хората, така че храната да задоволи всички функции в тялото : 1. вода, 2. въглехидрати, 3. мазнини, 4. протеини и 5. минерали и витамини . За всеки вид има различно количество, което е необходимо като  вземем под внимание различните им изисквания според техния етап на развитие, размер на животното/порода, физиологично или патологично състояние и др. 
Всеки отговорен собственик на домашен любимец е нужно да внимава и уважава хранителните нужди на неговия/нейния любимец. В наши дни човечеството знае много за правилното хранене на котките и кучетата, което е направило възможно да се разработят различните специализирани (гранулирани и консервирани) храни за домашни любимци. Въпреки това ние като собственици на домашни любимци може да предпочетем да приготвим храната  вкъщи. Не всеки човек е диетолог или има необходимата научна подготовка, за да приготви пълноценна храна за домашни любимци и това може да доведе до хранителни дефицити, излищъци или небалансираност.  
Твърдението, че домашно приготвената храна е по-добра за здравето на котката или кучето е погрещно схващане, което все още съществува. Домашно приготвената храна обаче не може да задоволи всички хранителни нужди на кучето и котката. Защо ще попитате?
Определянето на най-добрата диета за нашият домашен любимец може да бъде предизвикателство, т.к. не можем да контролираме точното количество на хранителните вещества, което попада в дажбата или човекът, приготвящ храната, може да направи някои промени в количеството на различните съставки или да замени някои от тях. Някои хора предпочитат да не включват съставка, която не познават.  Тези особености може да създадат небалансиран хранителен режим и това да доведе до различни хранителни дефицити. Те от своя страна предразполагат към развитие на различни заболявания.
Приготвянето на домашна храна не е проста задача. Изисква се пълно разбиране на хранителните изисквания на животните, химичния състав на субстанциите, процеса на формулиране на храната, за това как патофизиологичните процеси повлияват хранителните изисквания на животните и знания за вкусовите възприятие при кучето и котката. Подборът на подходящи съставки се базира на хранителната им стойност, наличността им, вкусовите качества, цената, както и от стопанина.
Подобряване на общата култура на хранене чрез разпознаването на качествените специалнизирани  храни за домашни животни е в основата, за да започнем да ги даваме на нашата котка или куче.  Тази храна има редица предимства  пред домашно приготвената, т.к . е  произведена в безопасна среда, преминава през различни анализи на всяка  партида, доверен източник е  на балансирана формула по отношение на  хранителните вещества и не съдържат алергени, които да са попаднали с първично или вторично замърсяване. Специализираните храни ни спестяват време и пари като може да сме сигурни за количеството и качеството, което даваме за пълноценен живот на нашият любимец.

Когато храните кучето или котката вземете под внимание:
1.    Постепенен преходен период за смяна на храната. Кучетата и особено котките могат да откажат да се хранят, ако това преминаване не стане постепенно за период от 7-10 дни.
2.    Да следваме препоръчителните дневени количества описани на опаковката. Принуждаването на животното да яде чрез прибавянето на човешка храна е грешна практика.
3.    Оставете домашния любимец да се храни на спокойствие без да премествате купичката по време на хранене.
4.    Не давайте на домашния любимец награди без причина или ако се чувстваме виновни поради отсъствие по работа.

Славена Буюклиева,


Допълнителни източници на информация може да откриете тук:
-    Oliveira MCC, et al. 2014. Evaluation of the owner’s perception in the use of homemade diets for the nutritional management of dogs. Journal of Nutritional Science (2014), vol. 3, e23, page 1 of 5.
-    Stockman J et al.  2013. Evaluation of recipes of home-prepared maintenance diets for dogs. Timely topics in nutrition. JAVMA, Vol 242, No. 11, June 1, 2013
-    Streiff EL et al.  2002. A comparison of the nutritional adequacy of home-prepared and commercial diets for dogs. J Nutr 132; 1698S-1700S, 2002

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка