Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Top 21 Nay Populyarni Kotki
Топ 21 Най-Популярни Породи Котки И Техните Особености
31.10.2017

Много хора, включително и голяма част от собствениците на котки, не знаят колко много породи котки всъщност има на света. Разбира се, не всички са познати по нашите географски ширини, и все пак, защо не си изберете някой по-екзотичен вариант, с който да шашкате познати и приятели? А може би просто искате да научите повече за котките? И в двата случая, тази статия ще ви е от помощ.

Персийска

Бяла Персийска Котка

Персийките са като цяло тихи котки. Стопаните им ги оценяват като сравнително гальовни и привързани. Добре се приспособяват към спокойствието и реда на живота в апартамент. Обикновенно се разбират добре и с децата, макар понякога това да значи да се крият от тях.

Произход и Популярност

Интересното при персийката е, че тя не произлиза от Африканските диви котки, както повечето от домашните котки днес. За пръв път дългокосместа котка е внесена в Европа през 1620 от Персия, днешен Иран. Въпреки това, учени твърдят, че сегашните персийки са много изменени в сравнение с прародителите си и вече имат типично Европейски черти.

Персийската котка все още е най-популярната котка в САЩ, но в Европа загубва челното място в класациите около краят на миналият век. Във Франция, например, е едва 6-тата най-разпространена домашна котка.

Особености

Персийките са всякакви цветове, най-вече защото те имат няколко под-породи, които ще разгледаме подробно като отделни видове по нататък в тази статия. В най-чистия си вид, тази котка обикновено е бяла.

Живеят около 12-13 години, в редки случаи могат да достигнат 15-16 и нагоре. Един от най-старите персийци е починал малко след 20тата си година, но това е изключителна рядкост. Често имат проблеми с кожата, очите и пикочните пътища.

За да поддържате козината им в най-добрия и вид, изискват се редовни грижи. Къпете ги сравнително често, колкото и да не обичат, подсушавайте ги внимателно и ги разресвайте всеки ден.

Мейн Кун

Котка Мейн Кун

Мейн Кун са едни от най-големите опитомени котки. Теглото на мъжкия може да стигне до 9 кг и това е ако е във форма -- иначе се намират и 15 кг котета. Кръстени са на Американския щат Мейн и са характерни за Северна Америка.

Произход и Популярност

Всъщност, произходът на Мейн Кун и до ден днешен остава мистерия. Обвързан е с много предания и легенди, една от които гласи, че преди да бъде екзекутирана през 1793г, Мари Антоанет се опитва да избяга от Франция, натоварвайки багажа си, включително и 6-те си дългокосмести котки на кораб, плаващ към САЩ. В последствие тя не успява да избяга, но котките и стигат успешно до Уискасет, Мейн, където се чифотсват с късокосмести видове, създавайки Мейн Кун.

В средата на 20-ти век, видът е обявен за изчезнал, но това се оказва прибързано заключение. Въпреки спада в популярността на Мейн Кун през този период, през 80-те и 90-те години интереса към тези котки отново нараства. В момента, Мейн Кун е третата от най-популарните породи котки в САЩ. Представени са за пръв път в Европа през 1976г. и в момента са едни от най-интересните и уникални котки на старият континент.

Особености

Мейн Кун се водят дългокосмести котки, но всъщност козината им е със средна дължина. Живеят 10-12 години, което ги прави едни от котките с най-къс живот. Често страдат от мускулна атрофия. Активни са и им трябва движение, което ги прави неподходящи за живот в апартамент.

Регдол

Регдол Котенца

Регдол е порода котки, които лесно се познават по специфичната си бяло-кафеникава украска и светло сините очи. Полу-дългокосмести, името им -- Регдол, от англ. Парцалена кукла -- идва от начина, по който напълно се отпускат когато ги вземете на ръце.

Произход и Популярност

Произходът на тази порода е комбинация от случайност и добрите инстинкти на Ан Бейкър, популярна специалистка по котките в САЩ. След като неин съсед има котета, комбинация от персийка и хималаец, със специфичен външен вид и качеството да се отпускат напълно когато ги вдигнеш, тя взима няколко от тях и създава Регдол.

Като си говорим за популярно котки, Регдол определено не е породата, за която се сещаме, но истината е, че след създаването си през 1960г, тя става хит в САЩ. В момента е харесвана и в Европа. Котката във Шведския филм “Човек на име Уве” е Регдол.

Особености

Регдол са от по-дълголетните котки. Живеят средно между 15 и 25 год. Женските стигат до около 7кг, а мъжките до 9кг. Най-често имат проблеми със сърцето, които могат да ги поразят дори и като малки. Спокойни са, домошарчета, перфектни за малки жилища.

Сиамска

Сиамска КоткаСиамските котки определено са разпознаваеми: ако не по отличителния си външен вид, то по специфичния си екстровертен характер, та даже и по оглушителното си мяукане (звучи като бебешки плач) когато си наумят, че нещо не им изнася. Те не са от най-гальовните, но обичат да са сред хора и са от породите, които могат да изпаднат в сериозна депресия, ако ги оставите сами за дълго.

Произход и Популярност

Сиамките са едни от първите азиатски породи котки, популяризирани на запад. Те произлизат от Тайланд и, когато през 19 век ги внасят в Европа и Северна Америка, бързо стават един от най-обичаните домашни любимци. Техният характер още от тогава е екстровертен и не се променя през годините, за разлика от развитието на някои други котки, които се изменят в следствие пълното си опитомявне.

Особености

Сиамските котки обикновено стигат до около 7кг, като женските са по-леки. Макар средната продължителност на живота им да е около 13-14 години, най-старата коткта на света според рекордите на Гинес е сиамка и умира малко след като навършва 30г. Често срещаните здравословни проблеми на породата са свързани с уринарния тракт и с очите. След навършването на 10г, задължително посетете ветеринар и променете някои основни неща в грижите -- храната, например -- както и започнете да давате витамини.

Британска Късокосметса

Сива Британска Късокосместа Котка

Британските Късокосмести сладурчета щормуваха Българските зоомагазини преди няколко години и бързо станаха едни от любимците на всички. Най-често сиви и с характерни жълти очи, те са послушни и спокойни, което ги прави предпочитани медийни звезди.

Произход и Популярност

Както и името и предполага, тази котка е с Британски произход. За пръв път е представена на шоу за чистокръвни домашни животни в Лондон през 1871г и веднага привлича вниманието. И в момента тя е една от най-харесваните породи в Европа , справя се добре и в САЩ. Британски Късокосмести са често използвани в реклами на Уискас, както и във филми -- например Стюарт Литъл.

Особености

Британките са с дълга продължителност на живота -- средната е между 14-20г. Проблемни зони са им бъбреците и сърцето. Грижата за тях минава през качествената храна (както и за всички котки, разбира се). Когато е в добра форма, тежи не повече от 6-7кг.

Котка Сфинкс

Котка Сфинкс

Ако искате котка, но не искате косми по мебелите си, вашата порода е Сфинкса. На пръв поглед шокираща с външния си вид, тази котка всъщност обожава стопанина си и е много екстровертна и игрива. Заради липсата на козина, Сфинкса губи повече топлина от останалите и трябва да се гледа на топличко.

Произход и Популярност

Сфинкса е изкуствено създадена порода. Европейски специалисти са се опитвали да създадат котка без козина от 1960г и най-накрая успяват със Сфинкса в средата на 70-те. Тази порода е добре позната в Северна Америка и Европа, но най-предпочитана е от стопани в Русия и Канада.

Особености

Заради специфичния си вид, Сфинкса има нужда от доста грижи. Къпете я веднъж седмично, най-много на две седмици. Можете да мажете кожата с бебешко олио, за да  избегнете кожни проблеми. Обличайте я когато е студено, както и внимавайте да не се излага на слънце за дълго. Котките Сфинкс живеят средно около 20 год.

Американска Късокосместа

Сива котка на райета

Тази котка е често срещана по нашите ширини. Американските Късокосмести са интелигентни и изключително любопитни. Обичат да наблюдават света около себе си: ще стоят на прозореца или на терсата, а когато им омръзне от птици и минувачи, ще се сгушат в скута ви. Кой не би искал такъв домашен любимец: едновременно любвеовилен и самостоятелен.

Произход и Популярност

Тази котка е произлязла от Европейски видове, занесени в САЩ с преноса на стоки, за да ги пазят от мишки. С опитмояването си, тя става доста по-спокойна, но запазва и игривият си и наблюдателен характер. През 2012 е 7-та най-популярна порода в САЩ, в Европа е по-назад в класациите, но все пак добре позната.

Особености

Американските Късокосмести стигат до 7кг, женските са малко по-леки, но имат склонност към напълняване. Живеят около 15 год. Често имат проблеми с краката, особено ставите на бедрата, както и сърцето.

Хималайска Котка 

Хималайска котка

Много хора незнаят, че хималайските котки са микс между персиец и сиамка. Като се има предвид външния им вид, логично е, нали? Тези необикновени котки имат дългата, пухкава козина на единия и специфичната украска на другия. А какво ги отличава напълно? Техните ярко сини очи, в които всеки любител на котките би се влюбил. 

Произход и популярност 

Въпреки че от тогава породата е сменила много имена, Хималайската котка се появява за пръв път през 1930г в САЩ в следствие на съвсем преднамерено чифтосване на персийка и сиамец. Популярността и за почва да нараства прес 50-те години на миналия век, като достига пикът си през 1996г, когато това е най-разпространената домашна котка в западния свят. И в момента е в топ 5. 

Особености 

Хималайците са мили, интелигентни и социални, което ги прави отлични компаньони. Обикновенно живеят над 15 години, освен ако здравословното им състояние не е много лошо. Най-често имат проблеми с бъбреците. 

Американски Бобтейл 

Котка Американски Бобтейл

Американският бобтейл е една от най-малко популярните и най-рядко срещани породи котки, но си заслужава да се спомене. Козината му е със средна дължина — достатъчна, за да бъде пухкав, и не толкова дълга, че да изисква твърде много грижа. Тези котки са игриви, социални и премерено енергични: могат да се гушкат по цял ден, но е добре да имат и играчки, с които да оползотворяват енергията си. 

Произход и популярност 

Специфичната къса опашка на тази порода е резултат на генетична мутация, която, според много специалисти, се е получила след сношаването на домашна и дива котка. Макар да се вярва, че това се е случило началото на миналият век, официално породата е призната чак през 1989г. 

Особености 

Внимавайте, Американския бобтейл е достатъчно умен да се измъкне от затворени помещения или клетки, но няма да го направи ако е щастлив от вниманието, което му се обръща. Затова не игнорирайте мяукането му и не го отблъсквайте, когато ви скочи в скута. 

Ориенталска Късокосместа 

Ориенталска Късокосместа Котка

Ориенталската късокосместа котка е близък роднина на сиамската котка, като една от основните разлики между тях чисто визуално е това, че козината на ориенталките  я има във всякакви разцветки. 

Произход и популярност 

Всъщност, ориенталската късокосместа котка е произлязла от симаската котка около 1800 година, като в началото тези мъничета са се смятали за “дефектни”, тъй като не са попадали в точните характеристики на сиамките. С времето, породата се признава да самостоятелен вид котка. Не са много популярни, освен сред истинските ценители на котки. 

Особености 

Ориенталската късокосместа котка е сред най-умните популярни котки — а някой я смятат и за най-умната. Тя е изключително игрива, възприемчива и реагира адекватно на всякакъв вид комуникация. Атлетични са и скачат даже по-високо от останалите котки. 

Абисинска Котка 

Рижа Абисинска Котка

Една от най-хараткерните отличителни черти на Абисинската котка е характерното оцветяване на късата и, пухкава козина. Нарича се “маркировъчно” и означава, че всеки косъм е с различен цвят, независимо от косъмчетата около него. Тъй като най-често тези цветове с в кафяво-черната гама, а и заради характерните им щръкнали ушо, абисинските котки понякога изглеждат като малки рисчета. 

Произход и популярност 

Абисинската котка всъщност произхожда от Великобритания, макат името и да предполага по екзотичен произход. Абисинска значи Етиопска, а илюзията, че тази порода идва от Етиопия, е резултат на легенда, говореща за Английските войници прибиращи се от Северна Африка с тези малки котенца на ръце. 

След средата на миналият век, Абисинската котка става една от по-попуялрните породи, особено на запад. 

Особености 

Тези котки са подходящи за стопани, които наистина ще им обръщат внимание. Умни са и постоянно им се играе, а по верността си към човека, към който са се привързали, наподобяват кучетата. Спечелили са си прякора “Клоуните на котките”. 

Често имат проблеми със зъбите, които могат да доведат до сериозни усложнения, така че бъдете на щрек. 

Бирман 

Котка Бирман

Като външен вид, Бирмана наподобява Рег Дол — дълга, мека козина; красиви очи и подобна украска на козината — с изключение на така наречените “бели чорапки”. При Бирмана стъпалата винаги са бели. В Бурма, тази котка е свещена. 

Произход и популярност 

Докато и до днес няма яснота точно как, кога и къде за пръв път са се появили котките Бирман, вярава се, че преди столетия са били компаньони на монасите в Бурма. Колкото до разпространението им в Европа, то е започнало от Франция, където Бирманите са внесени около края на 19-ти век. 

Породата почти изчезва след Втората Световна Война, но все пак успява да оцелее и става една от по-популярните породи котки през 70-те години на миналия век. 

Особености 

Живеят около 15 години като честа причина за преждевремнната им смърт са проблеми със сърцето. Добрата грижа, започвайки от добрата храна, е изключително важна за тях, както и за останалите котки, разбира се. Качествена, здравословна храна за всички породи котки можете да намерите тук. 

Руска Синя Котка 

Руска Синя Котка С Жълти Очи

Руската синя котка, както се очаква и от името и, е най-популярна в Русия, но през последните гесетилетия си печели все повече фенове и в други части на света. Всъщност тя не е синя, козината  варира в сивите тонове: от съвсем светло, през гълъбово до гранитено сиво. Обичливи са и силно се привързват към стопаните си. 

Произход и популярност 

Руските сини котки са естествена порода — тоест, не създадена от човек — и се вярва, че за пръв път са видени около пристанищата на градове в Северна Русия. След войната обаче, и тази порода страда и почти изчезва, което налага чифтосването им със сиамски котки, имащи близки до техните черти, за да оцелеят. 

Особености 

Ако си търсите по-скоро игрива котка, тази не е за вас. Но ако си търсите спокоен домашен любимец, който да ви обича истински и да ви позволява да го галите, е, Руската синя е правилиният избор. 

Тези необикновенни котки живеят между 10 и 20 години, в зависимост до голяма степен от грижата, която се полага за тях. 

Шотландска Клепоуха Котка 

Бяла Шотландска Клепоуха Котка

Шотландската клепоуха котка е напълно естествена късокосместа порода, която, заради мутирал ген, е с къси клепнали ушички. Видът и я прави още по-сладка.  

Произход и популярност 

Шотландската клепоуха котка произхожда от породата Английска Късокосместа и, точно като пра-родителя си, най-често е с тъмно сива козина. 

Заради видът си, а и защото са страшно любвеовилни, те са изключително популярна порода и в цял свят малките шотландчета струват значително повече от която и да е друга котка. 

Особености 

Освен очивдните им особености, важно е да се знае, че тези котенца са със крехко здраве и качественият начин на живот и редовното посещение при ветеринар са задължителни. 

Каквото и коте да си изберете за вкъщи, храната е от изключително значение за дългия му и щастлив живот. Висококачествена храна за всички породи котки -- категоризирана и по породи -- можете да намерите тук.

 

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка