Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Противопаразитна грижа за кучета
Кърлеж на Куче: Премахване и Противопаразитна Грижа
01.12.2017

Кърлежите несъмнено са неприятни гадинки. Въпреки, че вече дори и в по-малките градове се пръскат зелените площи, в страната има около 1000 случая на хора заразени от Лаймска болест заради кърлеж всяка година. 

И ако това се случва на нас, които ходим обути, облечени и сме достатчно осъзнати, за да се пазим, какво остава за домашните ни любимци и особено кучетата: те постянно са навън. 

Кога най-често търсим в Гугъл “ Кърлеж Куче “

Не, тази информация не е взета от Google Trends, но дори и да проверим там, резултатите най-вероятно ще съвпаднат. Кърлежите обичат топлината и влагата, затова трябва да пазите кучетата си от тях най-вече през пролетта и есента. Лятото им е твърде сухо и горещо, но за сметка на това, ако през Февруари се съберат няколко по-топли дни един след друг, бъдете на щрек. 

Къде точно да проверяваме кучето си за кърлежи 

На практика кърлежите могат да се впият навсякъде по тялото на домашния ви любимец, но най-често избират главата, врата или между пръстите на лапичките. Това са първите места, които е добре да проверявате след разходка през месеците Февруари (ако е имало топли дни), Март, Април, Май, Септември и Октомври (ако е по-топъл). Това важи особено за по-големите животни, които имат нужда от по-дълги разходки и често биват пускани на свобода по големи зелени поляни, превръщайки се в лесна плячка за малките гадини. 

Как да предпазим кучето от кърлежи 

Ако не ви се проверява кучето за кърлежи след всяка разходка, а и за да гарантирате неговото здраве и спокойствие, най-добре е да вземете превантивни мерки и да предпазите кучето си от кърлежи. В момента на пазара се предлагат много различни начини: можете да изберете препарат против кърлежи, противопаразитна каишка, а съществуват и някои по-специфични продукти, за които можете да научите от ветеринаря си. Ето и повече информация за някои от тях: 

Каишки

Каишките против кърлежи са едно от най-добрите средства за защита, тъй като действат продължително: една каишка има ефект от 6-8 месеца, в зависимост от количеството козина, размера на кучето, както и популацията на кърлежи там, където се намирате. Негативната страна е, че е абсолютно задължително да миете ръцете си след като галите любимеца си, особено с първите 2 седмици след слагането на каишката. 

Капки, спот-он

Капкте против бълхи и кърлежи (всички продукти срещу кърлежи действат и срещу бълхи) са добър вариант, тъй като действат ударно и обикновенно избиват паразитите изключително бързо. Те, обаче, изискват по-често нанасяне — около веднъж месечно. Слагат се в горната част на врата на кучето, където то неможе да ги оближе. 

Какво да правим ако намерим кърлеж на кучето си 

Тъй като кърлежите имат специална “захапка” и при по-рязко дърпане на кърлежа рискувате да премахнете само тялото му, а главата му да остане запита в кожата на кучето ви и да образува инфекции, най-добре при намиране на кърлеж да се обърнете незабавно към ветеринар. Друга причина да го направите е, че по начина и дълбочината, на която кърлежат се е прикрепил, ветеринарят може да предположи преди колко време паразитът се е качил на кучето ви и какви са съответните рискове. 

Ако все пак държите да окажете незабавна помощ на домашния си любимец и да премахнете кърлежът само, ето как да го направите: 

  1. Единият вариант е да захванете кърлежа максимално близо до кожата с пинсета и да го издърпате. Ако кърлежат е бил захванат за животното за по-дълго от 48 часа, почти е сигурно, че прилагайки този метод, част от главата му ще остане под кожата на кучето. 
  2. Вариант две е да хванете тялото на кърлежът и внимателно да го въртите по посока обратна на часовниковата стрелка. Бабите ни казваха, че по този нчаин го “отвиваме”, но по-скоро има нещо неприятно в това въртеливо движение, което кара кърлежът да се измъкне. Отново, внимавайте да не прекършите вратът му. Обратно на метода с пинсетата, този не е подходящ в самото начало на захващането. 

Какви са опасностите за кучето след ухапване от кърлеж

Разбира се, в най-добрият случай след премахването на кърлежът — и съответно на досадният сърбеж — шансовете на кучето ви да му няма абсолютно нищо са големи. Благодарение на добрата грижа, която полагаме за домашните си любимци, тяхната имунна система често е достатъчно силна да се справи с потенциалните опасности още в зародиш. 

Все пак, има вероятност от усложнение, затова е добре да знаете какви болести разнсят кърлежите, както и тяхните симптоми. Ето ги и тях. 

Парализа 

Парализата води до схващане на мускулите и затруднено дишане, като оставена неизлекувана за дълъг период от време може да доведе и до смърт от задушаване. Това се случва изключително рядко, тъй като повечето стопани забелязват симптомите от рано и търся помощ от ветеринар. 

Симптоми 

  • Задъхване, по-ниска активност 
  • Забавени или нехарактерни движения 
  • Цялостна отпадналост, сух нос и липса на апетит 

Лаймска Болест 

Както при хората, така и при кучетата, ухапването от кърлеж може да причини Лаймска болест. За да се придаде бактерията, която предизвиква това състояние, е необхидмо кърлежът да бъде впит в тялото на кучето ви поне две денонощия. Ако сте сигурни, че сте го намерили по-рано, няма нужда да се притеснявате за това състояние. Ако ли не, ето симптомите, за които да следите. 

Симптоми 

  • Болка в ставите, често изразяваща се в нежелание за движение и/или накуцване 
  • Треска, отпадналост, липса на апетит 
  • Подувания около ставите

Петнист Тиф 

При петнистия тиф, по кожата не кучето се образуват малки до средно големи петънца, но те обикновенно са трудно забележими, особено в началото и особено при дългокосместите кучета. Затова не разчитайте на петната като на симптом, който да забележите, и вместо това наблюдавайте любимеца си за: 

Симптоми 

  • Характерните треска и липса на апетит 
  • Задържане на вода. Това ще се забележи с подуването на крайниците на вачето куче, а може и видимо да се отрази на това колко уринира. 
  • Отпадналост, нежелание за движение 
  • Рязко отслабване 
  • Болка в корема, която можете да забелижите като се опитате да погалите кучето по коремчето. Повечето кучета сами дават коремчетата на стопаните си, но ако вашето се отдръпне, най-вероятно има нещо. 

Добрата противопаразитна грижа за кучета е абсолютно задължителна ако искате да осигурите спокойствие и безопасност както на кучето си, така и на семейството си. Затова не я пренебрегвайте, изберете най-добрият за вас продукт сега или, ако имате още въпроси, се консултирайте с ветеринар възможно най-скоро. 

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка